Οξφόρδη: Αντιδράσεις με φοιτητές στο πανεπιστήμιο που κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κίνηση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να κατεβάσουν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Μέλη της επιτροπής Middle Common Room (MCR) του Magdalen College, ένωση τριτοετών φοιτητών, ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του πορτρέτου αυτού διότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία», ανέφεραν οι Times.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με πρώτη αυτή του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, που χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση των φοιτητών.

 Η Ελισάβετ Β’, που του χρόνου θα γιορτάσει 70 χρόνια βασιλείας, είναι «η επικεφαλής του κράτους και συμβολίζει το καλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της μακράς βασιλείας της εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των βρετανικών αξιών της ανεκτικότητας, του ανοίγματος και του σεβασμού», τόνισε ο Γουίλιαμσον σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη, ενώ το θέμα βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων.

 «Πώς τολμούν!», έγραψε η Daily Express αναφερόμενη στους φοιτητές. Η βασίλισσα έγινε «το πιο πρόσφατο θύμα της ‘κουλτούρας ακύρωσης’», κατήγγειλε από την πλευρά της η Telegraph.

Ο πρόεδρος του MCR Μάθιου Κάτζμαν δήλωσε στη Mail Online ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη. Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.

  
Η πρύτανις του Magdalen College δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν εκπροσωπούν το διάσημο κολέγιο που δημιουργήθηκε πριν από 550 χρόνια, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους «στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική συζήτηση». Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο στη Βρετανία τη συζήτηση για τον ρατσισμό και το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, η οποία είχε ξεκινήσει με τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ