Κορονοϊός: Aκρως επιθετικά τα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης
Η ινδική μετάλλαξη, που συνοδεύει το φονικό δεύτερο κύμα το κορωνοϊού στην ασιατική χώρα είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι γιατροί θέλουν να μάθουν αν είναι και η πιο σοβαρή.
Ήδη επιστήμονες στην Ινδία έχουν συνδέσει τη λεγόμενη μετάλλαξη Δέλτα, με σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, σοβαρές γαστρικές διαταραχές και θρομβώσεις που οδηγούν σε γάγγραινα. Όπως τονίζουν παρόμοια συμπτώματα δεν παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς με Covid-19.
Στην Αγγλία και τη Σκωτία, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, θέτει σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων και μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μετάλλαξη που είναι επίσης γνωστή ως B.1.617.2, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες και προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια από την Αυστραλία στις ΗΠΑ. Τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έχουν καταστήσει ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας την κατανόηση των επιδράσεων του εν λόγω στελέχους.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συνδέονται με τη Β.1.617 ή όχι», δήλωσε ο Αμντούλ Γκαφούρ, ιατρός μολυσματικών ασθενειών σε νοσοκομείο της Τσενάι (Μαντράς), τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ινδίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι βλέπει πολύ περισσότερους ασθενείς με Covid να παρουσιάζουν διάρροια, παρά στο αρχικό κύμα της πανδημίας.
«Νέος εχθρός»
«Πέρυσι, νομίζαμε ότι είχαμε μάθει ότι χρειαζόταν για τον νέο εχθρό, αλλά άλλαξε», είπε ο Γκαφούρ. «Αυτός ο ιός έχει γίνει τόσο απρόβλεπτος».
Πόνος στο στομάχι, ναυτία, έμετος, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και πόνος στις αρθρώσεις είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Covid, σύμφωνα με έξι γιατρούς στην Ινδία. Στο μεταξύ, οι παραλλαγές Βήτα και Γάμμα – που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα – έχουν δείξει ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ενεργοποίησης ασυνήθιστων κλινικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τον περασμένο μήνα.
Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα, τόσο σοβαρους που οδηγούν στον προσβεβλημένο ιστό να νεκρώσει και να αναπτυχθεί γάγγραινα, δήλωσε ο Γκανές Μανουντάνε, καρδιολόγος στη Βομβάη, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει οκτώ ασθενείς με θρομβωτικές επιπλοκές τους τελευταίους δύο μήνες. Δύο ακρωτηριασμοί των δακτύλων και ενός ποδιού.
«Είδα τρία έως τέσσερα περιστατικά το προηγούμενο έτος, και τώρα έχω ένα ασθενή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μανουντάνε.
Ανησυχητικοί θρόμβοι
Η Ινδία έχει καταγράψει 18,6 εκατομμύρια κρούσματα μέσα στο 2021, σε σύγκριση με 10,3 εκατομμύρια πέρυσι. Η παραλλαγή Δέλτα ήταν η «πρωταρχική αιτία» πίσω από το πιο θανατηφόρο δεύτερο κύμα που «χτύπησε» τη χώρα.
Η αύξηση των περιπτώσεων μπορεί να οδήγησε στην αύξηση της συχνότητας με την οποία παρατηρούνται σπάνιες επιπλοκές. Ωστόσο, ο Μανουντάνε ανέφερε ότι μπερδεύεται από τις θρομβώσεις που βλέπει και μάλιστα σε ασθενείς νεότερων ηλικιακών ομάδων χωρίς ιστορικό προβλημάτων.
«Υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού», επεσήμανε.
Οι γιατροί ανακαλύπτουν επίσης περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα έντερα, προκαλώντας στους ασθενείς να αισθάνονται πόνο στο στομάχι.
Ορισμένοι ασθενείς αναζητούν επίσης ιατρική περίθαλψη για απώλεια ακοής, πρήξιμο στον αυχένα και σοβαρή αμυγδαλίτιδα, δήλωσε η Χετάλ Μαρφάτια, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος στο βασιλικό νοσοκομείο της Βομβάης. «Κάθε άτομο δείχνει διαφορετικά συμπτώματα», σημείωσε.
«Ασυνήθιστες μορφές»
Οι ασυνήθιστες μορφές της μετάλλαξης «Δέλτα» και της μετάλλαξης «Κάπα», η οποία οδήγησε σε τέταρτο lockdown τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, σύμφωνα με την Ρέινα ΜακΙντάιρ, καθηγήτρια παγκόσμιας βιο-ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίντνεϊ.
«Στο μεταξύ είναι σημαντικό να τα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για πιθανές ασυνήθιστες εμφανίσεις (νέων στελεχών)», δήλωσε η ίδια.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο του τωρινού ξεσπάσματος στην Ινδία, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των παιδιών, αναφέρει ο παιδίατρος Τσετάν Μουντάντα.
Ολόκληρες οικογένειες με Covid
Παράλληλα, έξαρση παρατηρείται και στα περιστατικά βλεννομυκητίασης – μιας σπάνια μόλυνσης από μύκητα, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 8.800 ασθενείς αλλά και αναρρώσαντες από Covid, κάτι που οδήγησε τις τοπικές υγειονομικές αρχές στο να κηρύξουν επιδημία.
Ακόμη και τώρα που το ξέσπασμα της Covid στην Ινδία αρχίζει να δείχνει σημάδια υποχώρησης – καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την κορύφωση της 7ης Μαΐου – η ινδική μετάλλαξη προκαλεί νέα ξεσπάσματα σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, εντείνοντας τις εκκλήσεις για μαζική ανοσοποίηση.
Ο Γερμανός πολιτικός και επιστήμονας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε σήμερα Τρίτη πως η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιθανό να γίνει πιο διαδεδομένη και στη Γερμανία κατά τους επόμενους μήνες.
«Το να αποφύγουμε τελείως κάτι τέτοιο, μου μοιάζει μη ρεαλιστικό», δήλωσε στο Twitter. «Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός εμβολιασμού, διότι έτσι μειώνεται η θνητότητα».
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, η ινδική μετάλλαξη και τουλάχιστον μία ακόμη μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές απέναντι στα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια. Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα ή να αναπτύξουν καινούργια.
«Θα πρέπει να ετοιμαστούν νέα εμβόλια, λαμβάνοντας υπόψη νέα στελέχη», δήλωσε ο Γκαφούρ. «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε σε ταχύτητα τον ιό, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να συμβαδίζουμε με αυτόν».
καθημερινή