Εκστρατεία έγκαιρου ελέγχου για καρκίνο πνεύμονα χωρίς συμπτώματα

O καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός -μαζί με τον καρκίνο του μαστού- και σίγουρα ο πιο θανατηφόρος, διότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Στα αρχικά στάδια, συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, όταν οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης είναι πολύ χαμηλές. Αντιθέτως, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να έχει πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά του ή ακόμη και να θεραπευτεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου να ενταχθούν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ο οποίος ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

Αυτό τονίσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου, που πραγματοποιεί η βιοφαρμακευτική AstraZeneca στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Lung Ambition Alliance, υπό την αιγίδα σειράς επιστημονικών ιατρικών εταιρειών.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Σοφία Αγγελάκη, αναφέρθηκε την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης με τη χρήση Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης, η οποία καθιστά εφικτή τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ώστε η συγκεκριμένη εξέταση να παρέχεται δωρεάν στους δικαιούχους, εφαρμόζοντας Εθνικό Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του πνεύμονα, με τη χρήση Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης. «Στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα μπορούσε σε βάθος 10ετίας να σώζει 2.000 ζωές ετησίως. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο λόγο για να τη θεσμοθέτησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία, ο διευθυντής του τμήματος Ογκολογίας – Αιματολογίας, και μέλος του Δ.Σ. της AstraZeneca Ελλάδας Χρήστος Αντωνόπουλος, σημείωσε πως: «Στόχος στην AstraZeneca είναι η υποστήριξη των ασθενών σε όλα τα στάδια του «ταξιδιού» τους με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων της ενημέρωσης, της πρόληψης και της διάγνωσης. Για αυτόν τον λόγο, η ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Δυστυχώς, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση στους Έλληνες και αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε μέσω της ενημέρωσης. Η εκστρατεία που παρουσιάζουμε σήμερα ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσει πολλούς συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα έγκαιρα, γεγονός που δυνητικά θα μπορούσε να σημαίνει την ίασή του».

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Μην Περιμένεις! Άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού!» και απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών που καπνίζουν ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια. Η εκστρατεία επισημαίνει πως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει τη ζωή των ατόμων αυτών και παραπέμπει στη συμβουλή του γιατρού για προσυμπτωματικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.minperimeneis.gr μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για την εξέταση, καθώς και ένα video όπου ειδικοί στο πεδίο της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα τονίζουν την αξία της έγκαιρης  διάγνωσης της νόσου.

Στα δεδομένα δύο μεγάλων κλινικών μελετών για την αξία της Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος Χαμηλής Δόσης ως απεικονιστικό μέσο στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρώιμη διάγνωση της νόσου αναφέρθηκε ο Πνευμονολόγος του «Σωτηρία» και επιστημονικός συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας στη Γ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Γκιόζος. Εξήγησε ότι η εξέταση δεν ενδείκνυται για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και επεσήμανε τη δυσκολία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της εξέτασης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συνεπώς, οι  ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα ενταγμένα σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου πνεύμονα. Ο κ. Γκιόζος δήλωσε: «Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο και να μην περιμένουν μέχρι να αισθανθούν συμπτώματα».

Από την πλευρά της, η ακτινολόγος, επιμελήτρια Α’ του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας του «Σωτηρία» Κυριακή Ταβερναράκη, εξήγησε τι είναι η Αξονική Τομογραφία Θώρακος Χαμηλής Δόσης και παρουσίασε παραδείγματα που αποδεικνύουν τη χαμηλή έκθεση σε ακτινοβολία στους εξεταζόμενους, γεγονός που επιτρέπει στη συγκεκριμένη εξέταση να επαναλαμβάνεται ακόμη και σε ετήσια βάση, αναλόγως με τις συστάσεις του γιατρού. Όσο για την αξιολόγηση των ευρημάτων, σημείωσε την ανάγκη για συνεργασία γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, τονίζοντας πως πρόκειται για μια γρήγορη, ανώδυνη, και υψηλής διαγνωστικής αξίας απεικονιστική εξέταση, που μπορεί να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, εντασσόμενη μέσα σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Την Εκστρατεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους οι: Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ένωση Επαγγελματιών Ακτινολόγων Απεικονιστών Ελλάδος, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και ο φορέας FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

https://www.in.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ