Δημόπουλος: Με μαζικό εμβολιασμό θα ξεπεράσουμε την πανδημία – Τι είπε για το τοίχος ανοσίας

Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας τόνισε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Πρέπει να αποφεύγονται οι εστίες υπερμετάδοσεις είπε σχετικά με τα κορωνοπάρτι, διότι αν υπάρχει ένας υπερμεταδότης, θα γίνει διασπορά και θα καθυστερήσουμε στο τοίχος ανοσίας. Το οποίο εξαρτάται καθοριστικά από τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Άλλωστε, όπως, συνέχισε, ο χθεσινός τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, «η αποκλιμάκωση» οφείλεται στον εμβολιασμό. «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Να επιμείνουμε στο 30% των συμπολιτών μας, που ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού είναι σε φάση περισυλλογής».

«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. Να πετύχουμε τοίχος ανοσίας» είπε ο κ. Δημόπουλος, λέγοντας ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία».

Ακόμα, τόνισε ότι δεν πρέπει κάποιος να αναστείλει τον εμβολιασμό του επειδή θέλει να τεκνοποιήσει τους επόμενους μήνες αλλά και πως όσο πιο πολλά προβλήματα υγείας έχει κάποιος, τόσο πιο σύντομα πρέπει να εμβολιαστεί.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Αναφορικά με όσους νόσησαν από covid, δήλωσε, ότι θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου, 6 – 12 μήνες μετά τη νόσησή τους.

Τέλος, για το αν θα γίνει και Τρίτη δόση εμβολίου το χειμώνα εκτίμησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί «ανάλογα με το πώς θα είναι η πανδημία, τα δεδομένα από μελέτες που παρακολουθούν τα αντισώματα. Εκτός από τα αντισώματα, υπάρχει και η κυτταρική ανοσία».

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους
«Με ανησυχεί ότι κάποιοι δεν πείθονται. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο» δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πιθανότητα κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά είναι σχεδόν μηδενική. «Μπορεί να νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε, αλλά με πολύ ελαφρά συμπτώματα» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι τυπικά μπορεί ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη, γιατί έχει ελάχιστο ιικό φορτίο.

Τέλος, έκανε λόγο, ότι ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία όσων νόσησαν από κορωνοϊό.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ