Γαλλία: Χαστούκι στον Μακρόν, επίθεση στη Δημοκρατία

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχεται επίθεση από έναν νεαρό ο οποίος τον πλησιάζει και τον χαστουκίζει κατά τη διάρκεια περιοδείας του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε το χαστούκι όταν πλησίασε ανυποψίαστος για να χαιρετίσει τον κόσμο.

Η φρουρά του προέδρου ακινητοποίησε τον δράστη και το άτομο που μαγνητοσκοπούσε την σκηνή, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Γαλλική αστυνομία.

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο πρόκειται για ακροδεξιούς κάτι που προκύπτει και από το σύνθημα που φώναξε ο δράστης καθώς πρόκειται για σλόγκαν φιλομοναρχικών το οποίο έχει υιοθετήσει η ακροδεξιά. Η επίθεση έγινε στην πόλη Τεν στα νοτιανατολικά της χώρας. Προκάλεσε σοκ εντός και εκτός Γαλλίας, καθώς και ερωτηματικά για την ασφάλεια του Μακρόν.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δήλωσε την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με ένα θερμό χειροκρότημα, όταν ο πρωθυπουργός Καστέξ δήλωσε ενώπιον της Βουλής τη συμπαράστασή του στον Μακρόν.

«Η επίθεση εναντίον του αρχηγού του κράτους είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι βουλευτές…» ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προσθέτοντας πως «στη Δημοκρατία λύνουμε τα προβλήματά μας με επιχειρήματα και ψήφους, όχι με τη βία».

Η επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε επίσης την επίθεση τονίζοντας πως η βία δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέσο αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο συλληφθέντες είναι 28 ετών κάτοικοι της πόλης που επισκέφθηκε σήμερα στα πλαίσια την περιοδείας του στην χώρα ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ