Παρουσιάσθηκε διαδικτυακά το πρόγραμμα “Μοριάς 21”
Διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος «Μοριάς 21» πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους, Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου – Νέστορος, Τρίπολης, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».
«Κι εγώ στο Μοριά»
Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Το «Μοριάς 21» προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο και να ζήσουν την ιστορία του τόπου, όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες.
Μέσα από 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές όλοι οι Έλληνες, θα μάθουμε από κοντά τα γεγονότα της Επανάστασης, στην Πελοπόννησο, ταξιδεύοντας σε 8 εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 προορισμούς του Μοριά ανακαλύπτοντας την ιστορία του τόπου και τον ρόλο της κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Οι θεματικές διαδρομές εμπλουτίζονται με βιωματικές εμπειρίες από την ΙΣΤΟΡΙΑ, την ΤΕΧΝΗ, την ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ και την ΦΥΣΗ του τόπου μας!
ΙΣΤΟΡΙΑ: Με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών ζωντανεύουν ψηφιακά, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους.
ΤΕΧΝΗ :Καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες (Graffiti) με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Οι διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου που δημιούργησε ένα μενού, αφιερωμένο στο 1821, διαθέσιμο για τα εστιατόρια της Πελοποννήσου.
ΦΥΣΗ: Χαρτογραφούμε τα αιωνόβια δέντρα του Μοριά και αναδεικνύουμε 27 δέντρα μάρτυρες των γεγονότων της επανάστασης που αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση.
Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή, Νικόλαου Ζαχαριά, και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή, Θάνου Βερέμη, και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.morias21.com/