Το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί καλά και ως επαναληπτική τρίτη δόση

Μια μελέτη σύμφωνα με τους Financial Times διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca κατά του κορονοϊού λειτουργεί καλά ως τρίτη δόση, ενισχυτικού εμβολίου, παρά την ανησυχία ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον αδενοϊό που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός παράδοσης. Μια τρίτη δόση αποδείχθηκε ότι ενισχύει τα αντισώματα των συμμετεχόντων στην ακίδα της πρωτεΐνης.

Ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση του φορέα αδενοϊού – ενός αδρανοποιημένου ψυχρού ιού – θα μπορούσε να σταματήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του ιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων αντέδρασε στον αδενοϊό που χρησιμοποιείται για τη διανομή της πρωτεΐνης – αλλά είχε πολύ πιο σημαντική αντίδραση στην πρωτεΐνη, σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες.

Η είδηση αυτή έρχεται μια εποχή κατά την οποία οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της covid-19 προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, αν και κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ, Financial Times

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ