Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας. Παιδιά το 1/3 των θυμάτων των βομβαρδισμών

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που βομβαρδίζεται για δέκατη ημέρα από τον ισραηλινό στρατό, ενώ η Χαμάς λέει ότι στη διάρκεια της νύχτας εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών αεροδρομίων στο κεντρικό Ισραήλ. Από την πλευρά τους Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι χτυπήθηκαν αεροδρόμια ενώ παραδέχονται ότι επιχείρησαν δυο φορές να σκοτώσουν τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Με βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών επαναλήφθηκαν από το πρωί οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μαχητές της Χαμάς είχαν μετατρέψει σπίτι σε επιχειρησιακό κέντρο από το οποίο εκτόξευαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Βόμβες έπληξαν και πολυώροφο κτίριο στην περιοχή Καράμα, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Κατά την επίσκεψή του σε αεροπορική βάση ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ έχει πάει χρόνια πίσω τη Χαμάς και ότι επανεκτιμά διαρκώς την κατάσταση.

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι οι νεκροί τους έχουν φτάσει τους 220 και οι τραυματίες τους 1.500. ΟΙ εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τις 70.000.

Με πραγματικά πυρά αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τους Παλαιστίνιους που διαδήλωσαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το Ισραήλ την ώρα που δοκίμαζε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέψευσαν πληροφορίες ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από αύριο.

Παζάρι για κατάπαυση του πυρός
Οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ ισραηλινό κανάλι για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από αύριο το πρωί στις 6 διαψεύσθηκαν και από τις δυο πλευρές. Ωστόσο υπάρχει διπλωματική κινητικότητα ενώ και οι δυο πλευρές θέλουν να δείξουν ότι νίκησαν ή εν πάσει περιπτώσει να μπορούν να πουν στους δικούς τους ότι αποκόμισαν κάποια κέρδη από την αιματοχυσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί “εντός ημερών, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχει έλθει η ώρα για αυτό, όμως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει μια “ξεκάθαρη νίκη”. Μιλώντας πριν από λίγο σε ξένους διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι πυροδότησε την κρίση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Εν τω μεταξύ το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε σθεναρά τις δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι τα εμπρηστικά και αντισημιτικά σχόλια του Τούρκου προέδρου φουντώνουν την ένταση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ