ΠΟΥ: Η υπερβάλλουσα θνητότητα από τη πανδημία είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από τους θανάτους που αποδίδονται

Η υπερβάλλουσα θνητότητα που προκάλεσε η πανδημία είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τους θανάτους που αποδίδονται στην Covid-19 από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Δεκέμβριο 2019 στην Κίνα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις παγκόσμιες στατιστικές υγείας, ο Π.Ο.Υ αναφέρει η νόσος προκάλεσε τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θανάτους, εμμέσως ή αμέσως, ενώ ο επίσημος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό ανήλθε σε περίπου 1,8 εκατομμύριο.

 Ο οργανισμός υπολογίζει σε 3,4 εκατομμύρια τους ανθρώπους που πέθαναν απευθείας από την νόσο μέχρι τον Μάιο 2021.

«…ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα 2 έως 3 φορές υψηλότερος. Αρα υπολογίζω με ασφάλεια ότι περί τα 6 έως 8 εκατομμύρια θάνατοι θα ήταν η εκτίμηση σε μία προειδοποιητική αναφορά», δήλωσε η Σαμίρα Ασμα, γενική υποδιευθύντρια Στοιχείων και Αναλύσεων, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η εκτίμηση περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί, όσο και τους έμμεσους θανάτους που οφείλονται στην έλλειψη νοσοκομειακής φροντίδας ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλους παράγοντες.

Ο οργανισμός δεν έδωσε στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνητότητα που έχει καταγραφεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ