Μετράμε αντίστροφα για το τέλος του lockdown – Την Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις

Όλα δείχνουν ότι μετράμε πλέον αντίστροφα για  την άρση του lockdown, βημα-βήμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, την επέκταση του ωραρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα για την εστίαση και την κατάργηση των sms. Το πιθανότερο είναι οτι όλα αυτά θα αρχίσουν να ισχύουν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Αλώστε εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν επισήμως και τα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού από την 15η Μαΐου, ημέρα που ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι την Τετάρτη θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τη διεύρυνση του ωραρίου και τα sms. Επίσης, την Πέμπτη ή την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχαρης ανακοινώνει τα μέτρα για τον τουρισμό.Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί βρέθηκε στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία «κλειδώθηκαν» οι ημερομηνίες των ανακοινώσεων.

Επιστροφή στην κανονικότητα στις 15 Μαΐου

Η άρση των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει:

  • Τέλος στην αποστολή των SMS
  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 12 το βράδυ
  • Αγορές χωρίς ραντεβού στα καταστήματα
  • Άνοιγμα μουσείων
  • 17/5 Επαναλειτουργία βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών
  • Άνοιγμα κολυμβητηρίων με test για τους αθλητές

Ωστόσο, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν αναπάντητα και αναμένεται να διευκρινιστούν από τους λοιμωξιολόγους στο τέλος της εβδομάδας. Αφορούν στους κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως τα μέτρα που ακολουθούν οι πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή το Πράσινο Πιστοποιητικό.

Η κ. Πελώνη είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε, ότι ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εφαρμογής του ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν υπερβολικοί περιορισμοί κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης».

Γεωργιάδης: Θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων τον Ιούνιο – Τέλος τα SMS την Παρασκευή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων εστίασης με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους, άφησε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ προανήγγειλε και «οδικό χάρτη» ανοίγματος για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

«Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κλπ τον Ιούνιο… Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (σ.σ. μέχρι τις 12) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί το ΥΠΑΝΕ θα το δεχθεί», σημείωσε.

Μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να ανοίξει η πλατφόρμα στήριξης της εστίασης, εξήγησε. Σημείωσε επίσης ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης.

«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κλπ) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς» ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

Για την κατάργηση των SMS στο λιανεμπόριο από τις 14 Μαΐου, με τα ίδια μέτρα προφύλαξης, σημείωσε ότι τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 50 τμ και όχι 1 ανά 100 τμ που ισχύει έως τώρα, ενώ εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τμ. σε μια εβδομάδα ίσως λίγο παρακάτω.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι στις 15 Μαΐου τελειώνουν τα SMS μετακίνησης και το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 θα έχουν τελειώσει τα ψώνια με ραντεβού.

Σύμμαχος οι εμβολιασμοί – Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τους 5.400.000
Σύμμαχος στην άρση των περιορισμών είναι οι ταχύτατοι ρυθμοί των εμβολιασμών. «Η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» σημείωσε η κ. Πελώνη, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τους 5.400.000 εμβολιασμούς.

Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.

Επιπλέον, περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο, ενώ ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση ‘Ελευθερία’».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ