Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τέλος η αιματοχυσία. Περισσότεροι από 140 οι νεκροί

Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας γεννά η επίσκεψη Αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα από τους βομβαρδισμούς.
Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν 139 νεκρούς, ανάμεσά τους μια δεκαμελή οικογένεια που ξεκληρίστηκε όταν βόμβα έπεσε στο σπίτι της σε προσφυγικό καταυλισμό.

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν 9 νεκρούς και υποστηρίζουν ότι έχουν εξοντώσει περίπου 100 μαχητές της Χαμάς.

Μάχες

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να σφυροκοπούν από ξηρά και αέρα για 6η ημέρα τη Γάζα.

Η Χαμάς από τον παλαιστινιακό θύλακο εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες την ημέρα, συνολικά 2000 έχουν πυροδοτηθεί από την περασμένη Δευτέρα.

Την εφιαλτική πραγματικότητα περιγράφει από την καρδιά της Γάζας, μιλώντας στο Mega, ο Τζορτζ Κούμπτι, πατέρας πενταμελούς οικογένειας.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως κατά την διάρκεια της νύχτας η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε και προσφυγικό καταυλισμό στο δυτικό τμήμα της Γάζας, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά.

Οι νεκροί των Παλαιστινίων από την αρχή της σύρραξης ξεπερνούν τους 130, ανάμεσά τους και 40 παιδιά. 900 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Τα νεκροτομεία στην Γάζα γεμάτα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Το ανθρώπινο δράμα δεν έχει τέλος έχει όμως πρόσωπο.

Τα ισραηλινά πυρά έχουν μετατρέψει την στενή λωρίδα γης δίπλα στην Μεσόγειο σε “κρανίου τόπο”.

Για εννέα ανθρώπους θρηνεί το Ισραήλ ανάμεσά τους και ένα εξάχρονο παιδί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στο Ισραήλ έφτασε σήμερα ο αναπληρωτής Γραμματέας Ισραηλινών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων, Χάντυ Αμρ ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και με τις δύο πλευρές.

Ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Από τη Χεβρώνα, μέχρι τη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα και τη Ναμπλούς, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό. Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των Ισραηλινών, δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ορισμένοι αναλυτές μιλούν για τρίτη ιντιφάντα, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Όμως χθες ήταν μια από τις πιο φονικές των τελευταίων ετών στα κατεχόμενα. Χθες ήταν η επέτειος ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ το 1948, σήμερα για τους Παλαιστίνιους είναι η θλιβερή επέτειος της Νάκμπα, της Μεγάλης Καταστροφής.

Στα σύνορα με το Λίβανο 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 2 τραυματίσθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες της Χεζμπολά. Παρά την ένταση δεν έχει ανοίξει δεύτερο μέτωπο.

Επίσης, στην Ιορδανία εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν προς τα όρια της κατεχόμενης Δ.Όχθης, όμως απωθήθηκαν από την ιορδανική αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων, πριν πλησιάσουν στις θέσεις των Ισραηλινών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ