Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση για άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων

Την κλοπή εισοδήματος θεσμοθετεί η ΝΔ, με το νόμο που φέρνει για τα εργασιακά, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ionian TV.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού, γιατί -υπό κανονικές συνθήκες- η υπερωριακή εργασία αμείβεται επιπλέον», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό δε θα πλήξει μόνο τον ίδιο τον εργαζόμενο». «Μείωση μισθού σημαίνει μείωση της ζήτησης, που θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επισήμανε ότι «θα ζήσουμε ξανά το εφιαλτικό σενάριο του 2012 όταν η μείωση μισθού που έγινε τότε, έφερε περισσότερη ανεργία, περισσότερα λουκέτα, χειρότερη ύφεση».

Σημείωσε δε ότι «η ανάγκη να υπάρχει το οκτάωρο σχετίζεται και με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων», θέτοντας το ερώτημα «πόσες ώρες μπορεί να αντέξει ένας εργαζόμενος πάνω από μία μηχανή, χωρίς η κούραση να αποβεί επικίνδυνη για ένα εργατικό ατύχημα και άρα για την ίδια την υγεία του».

«Ακόμα, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δίνει ένα σήμα ανομίας στην εργοδοσία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας» είπε και υπενθύμισε ότι «το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων». «Σήμερα, με τις αλλαγές της ΝΔ, το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 κατοχύρωσε για πρώτη φορά το ψηφιακό ωράριο και την ψηφιακή δήλωση υπερωριών». «Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε μία μόνο χρονιά, από το ’17 στο ’18, επιπλέον 200.000 εργαζόμενοι πληρώθηκαν υπερωρίες, ενώ δηλώθηκαν και πληρώθηκαν -για πρώτη φορά- περισσότερες από 3 εκ. ώρες υπεργασίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Θύμισε μάλιστα ότι «τότε ο βασικός πολέμιος αυτής της ρύθμισης ήταν ο ΣΕΒ, του οποίου ο κ. Σκέρτσος ήταν κεντρικό στέλεχος, για να γίνει σήμερα “δεξί χέρι” του κ. Μητσοτάκη».

«Με τις ατομικές συμβάσεις, που θα γίνουν κανόνας με αυτό το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος δεν θα έχει πλέον καμία δυνατότητα να διαπραγματεύεται τους όρους εργασίας του», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι«το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει ζωή-λάστιχο για τον εργαζόμενο, εργασία χωρίς δικαιώματα, απλήρωτη εργασία».

Αναφερθείς, τέλος, στην πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων με την οποία τάχθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν, τόνισε ότι «η πρόταση αυτή, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλον αυτόν τον καιρό, αποτελεί και πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος λέει ότι αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς δεν θα είναι κανένας ασφαλής -και η τραγωδία που ζει αυτές τις μέρες η Ινδία το δείχνει αυτό».

«Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να αρθεί το καθεστώς της πατέντας στα εμβόλια για να μπορούν αυτά να παράγονται μαζικά», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ειρωνεύτηκε αυτήν την πρόταση». «Θυμόμαστε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στη Βουλή, να μιλάει για “εμβολιόδεντρα” και άλλα κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή “μπούρδες”», είπε. «Πρέπει έστω και τώρα στο και 5′, η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση στην Κομισιόν για την άρση της πατέντας, για να βρεθεί και η ΕΕ από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και με το να υπερασπίζονται ακόμα κάποιοι τις πατέντες, σημαίνει ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ