Πως θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα

Διαφορετικό θα είναι και το φετινό Πάσχα λόγω της πανδημίας με Κυβέρνηση και Εκκλησία να προσπαθούν να βρουν κάποιες μέσες λύσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν οι Ιερές Ακολουθίες μεν, με ασφάλεια και περιορισμένη προσέλευση κόσμου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με την χρήση μασκών δε.

 

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο για να κουβεντιάσουν όλα τα ενδεχόμενα.  Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό πως «βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα, με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Οι λεπτομέρειες του εορτασμού του Πάσχα απασχόλησαν και την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου,  η οποία έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, στην όποια ζητούσε:

-Ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα,

-Να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15  εντός κλειστού χώρου.

-Να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προς εφαρμογή περιλαμβάνει τα εξής:

-Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων και την χρήση μάσκας.

-Οι ιερές ακολουθίες να ξεκινούν νωρίτερα , πιθανότατα στις 18.00.

-Ως προς την Αναστάσιμη λειτουργία να πραγματοποιηθεί από τις 21.00 μέχρι τις 22.00 το Μεγάλο Σάββατο, μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών και πάντα τηρουμένων των αποστάσεων και με την χρήση μάσκας.

Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς του Πρωθυπουργού με βάση την  πορεία της πανδημίας και τα νούμερα των κρουσμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ