Pfizer: Σε ποιες χώρες κατασχέθηκαν πλαστά εμβόλια

Η Pfizer Inc επιβεβαίωσε τα πρώτα περιστατικά πλαστών εμβολίων κατά της Covid-19 που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, oι πλαστές δόσεις κατασχέθηκαν στο Μεξικό και στην Πολωνία και πωλούνταν ακόμη και έως χίλια δολάρια η μία.

Τα φιαλίδια στο Μεξικό είχαν πλαστή ετικέτα ενώ εκείνα που κατασχέθηκαν στην Πολωνία φαινόταν να περιείχαν μία ουσία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, σύμφωνα με την Daily Mail.

 Τι εντόπισαν οι Αρχές του Μεξικό

Περίπου 80 άνθρωποι είναι γνωστό πως έλαβαν τα πλαστά εμβόλια, που κατά τα φαινόμενα δεν έχουν καμία συνέπεια για την υγεία αλλά φυσικά δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι του νέου κορονοϊού, σε μεξικανική κλινική, ανέφερε η εφημερίδα The Wall Street Journal, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φιάλες βρίσκονταν μέσα σε ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για να τοποθετούνται φρέσκα ψάρια και έφεραν αριθμούς παρτίδων και ημερομηνίες λήξης πλασματικής φύσης, εξήγησαν Μεξικανοί αξιωματούχοι.
  
Πολωνία: Κρέμα κατά των ρυτίδων στα εμβόλια 
Όπως αναφέρει η Pfizer, στην Πολωνία, το υγρό που κατασχέθηκε ήταν καλλυντικό κάποιου είδους, πιθανόν κρέμα κατά των ρυτίδων. “Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι μέσα στο σημερινό κλίμα, χάρη στην ευκολία και το εύρος του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, καταγράφεται αύξηση της απάτης, των απομιμήσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19”, δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
  
Τον Φεβρουάριο, οι υγειονομικές Αρχές στη μεξικανική πολιτεία Νουέβο Λεόν προειδοποίησαν εναντίον των “μυστικών” πωλήσεων «υποτιθέμενων εμβολίων για την COVID-19», προτρέποντας τον πληθυσμό να μην τα αγοράζει. Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον εντοπισμό “πλαστών” εμβολίων της Pfizer στο Μεξικό και το ενδεχόμενο να “κυκλοφορούν ακόμα” στην περιφέρεια.

Η Pfizer εξέτασε τις φιάλες και διαπίστωσε ότι δεν περιείχαν το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech. “Έχουμε πολύ περιορισμένη προσφορά, που θα μεγεθυνθεί καθώς θα αυξάνουμε την παραγωγή μας και καθώς άλλες εταιρείες θα εισέρχονται στην αγορά του εμβολίου. Στο μεταξύ, παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία σε κακοποιούς», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Λεβ Κούμπιακ, στέλεχος της Pfizer αρμόδιο για θέματα ασφάλειας. Το Μεξικό παράλληλα ελέγχει τις υποτιθέμενες 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V, που κατασχέθηκαν τον περασμένο μήνα μέσα σε ιδιωτικό αεροσκάφος που αναχωρούσε για την Ονδούρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
  
Χιλιάδες πλαστές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 κατασχέθηκαν στην Κίνα, τη Νότια Αφρική και τον Μάρτιο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ