Εμβολιασμός: 4,5 εκατ. εμβόλια Pfizer μέχρι τον Ιούνιο – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 50αρηδες

Μεγάλος θα είναι ο όγκος των παραλαβών όσον αφορά τα σκευάσματα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, όπως γνωστοποίησε κατά την τακτική ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ακόμα ότι εντός των ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-59 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.530.000 δόσεις, ενώ περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Για το επόμενο δίμηνο αναμένονται οι εξής παραδόσεις:

Pfizer: 2.150.000 τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο

J&J: 33.600 έχουν παραληφθεί- 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο

Ως εκ τούτου, το επόμενο δίμηνο η χώρα μας αναμένεται να λάβει 7.397.000 δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και το προσεχές Σάββατο για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. Από την ανταπόκριση, όπως είπε, θα κριθεί το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για επόμενες ηλικιακές ομάδες.

Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οι ακυρώσεις είναι ελαφρά αυξημένες για την ΑΖ σχετικά με τα άλλα εμβόλια», σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού είναι για το εμβόλιο της ΑΖ».

Αναφορικά με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις του ΕΜΑ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για να αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα.

«Πιθανόν ο εμβολιασμός με το Johnson & Johnson να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο», είπε.

Θεοδωρίδου για εμβόλια Johnson & Johnson

Αναφορικά με το εμβόλιο της J&J, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι στις ΗΠΑ «πάγωσε» η χορήγηση αυτού του σκευάσματος μετά την εύρεση 6 περιστατικών θρομβώσεων σε 6,8 εκατ. δόσεις που είχαν ήδη χορηγηθεί.

«Το εμβόλιο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα», είπε, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια «με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά», ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι «είναι μονοδοσικό».

«Η προστασία αρχίζει μετά από 14 μέρες από τον εμβολιασμό, ενώ η αποτελεσματικότητά του ξεκινά μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο», τόνισε.

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο με αυστηρή επιτήρηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και έτσι «μπορεί κάποιος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή για τις γνωμοδοτήσεις με την ελπίδα ότι θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογράμμισε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ