Φάουτσι: Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μια απόφαση για το αν θα ξεκινήσει εκ νέου στις ΗΠΑ η χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson πιθανόν να ληφθεί και την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ο δρ. Άντονι Φάουτσι στην εκπομπή του CBS, “Face the Nation” προσθέτοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν υπάρξει “μιας μορφής συνέχιση”.

“Δεν γνωρίζω αν έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις. Θα το γνωρίζουμε μέχρι την Παρασκευή και θα εκπλαγώ πολύ…αν δεν υπάρξει συνέχιση με κάποια μορφή ως την Παρασκευή. Μια απόφαση σχεδόν βέβαιο θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή”.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές υγείας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος σε έξι γυναίκες από τους περίπου επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών πρόκειται να συνεδριάσει στις 23 Απριλίου για να συζητήσει για τα επόμενα στάδια ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Φάουτσι είπε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν μερικές πιθανότητες.

“Μια από τις πιθανότητες είναι η επαναφορά τους, αλλά με κάποια μορφή περιορισμού ή με κάποια μορφή προειδοποίησης. Αλλά θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό”.

Παυλάκης: Χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Tο εμβόλιο της Johnson&Johnson θα τεθεί και πάλι σε χρήση, ίσως συνοδευόμενο από «περιορισμούς»

 Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 θα πρέπει να τεθεί και πάλι σε χρήση, ίσως συνοδευόμενο από «περιορισμούς» και απόφαση επί του θέματος θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.

«Δεν πιστεύω ότι η αναστολή (της χρήσης του) θα συνεχισθεί πέραν της Παρασκευής. Πιθανότατα θα έχουμε μία απόφαση», δήλωσε ο δρ Φάουτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα συνέλθει για να αξιολογήσει πιθανή σύνδεση του εμβολίου με την πρόκληση θρόμβων.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα επαναληφθεί, ίσως με περιορισμούς. Δεν είμαι βέβαιος τι θα είναι, αν θα συνδέονται με την ηλικία, το φύλο ή αν απλώς ο εμβολιασμός θα συνοδεύεται με προειδοποίηση», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για να πραγματοποιηθούν έρευνες σε έξι γυναίκες που παρουσίασαν σοβαρές θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό τους στις ΗΠΑ.

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνήλθε για πρώτη φορά την Τετάρτη έπειτα από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν τυχόν απαγόρευση του εμβολίου.

Τονίζοντας ότι αν και δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της επιτροπής, ο δρ Φάουτσι υπενθύμισε ότι τα περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων είναι «εξαιρετικά σπάνια» και ότι η αναστολή που αποφασίσθηκε χρησιμεύει «στην εξέταση της κατάστασης και στην διασφάλιση ότι έχουμε στην διάθεσή μας όλες τις δυνατές πληροφορίες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ