Σε υψηλούς αριθμούς κινείται η πανδημία – Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις

Σε υψηλούς αριθμούς εξακολουθεί να κινείται η πανδημία πάνω από 2.700 τα νέα κρούσματα ενώ δεκάδες ασθενείς καθημερινά καταλήγουν- το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 75 θάνατοι-, ανάμεσα στους οποίους είναι και άτομα νεαρότερης ηλικίας, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, γύρω στα 1.300 και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη ,η  Αχαΐα, η Κοζάνη και η Λάρισα.  
Το τελευταίο επταήμερο εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο γύρω στα 500 άτομα ενώ ο  δείκτης θετικότητας αν και έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 5% ωστόσο εξακολουθεί να είναι πάνω από το όριο συναγερμού
Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού 9 στα 10 δείγματα που αναλύθηκαν εργαστηριακά είναι κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η πιο συχνή μετάλλαξη είναι η βρετανική, η οποία έχει εντοπιστεί στο 65% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν ωστόσο εξαπλώνεται ένα υβριδικό στέλεχος που αποτελεί συνδυασμό της βραζιλιάνικης και της  νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης και  το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί δεν καλύπτεται από τα εμβόλια. Τα 120 κρούσματα που εντοπίστηκαν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη βρέθηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ