Πόσο διαρκεί η ανοσμία στην Covid-19 και ποιες μύτες χρειάζονται επανεκπαίδευση

Η ανοσμία (απώλεια της όσφρησης) θεωρείται πλέον ένα από τα κοινά συμπτώματα της νόσου Covid-19. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όσφρηση επανέρχεται σύντομα μετά την ανάρρωση.

Όμως, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, 1 στους 5 ασθενείς συνεχίζει να μην έχει όσφρηση έως και 2 μήνες μετά την ανάρρωσή του.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «επανεκπαίδευση» της μύτης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στις περιπτώσεις χρόνιας ανοσμίας, παρά τη χορήγηση φαρμάκων.

Σήμερα, η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την ανοσμία είναι η χορήγηση κορτικοστεροειδών τα οποία έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί η νόσος.

Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia, υποστηρίζει ότι τα κλινικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στην ανοσμία. Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κατακράτηση υγρών και άλλα προβλήματα.

Πώς εκπαιδεύεται η μύτη
Η διαδικασία επανεκπαίδευσης της μύτης περιλαμβάνει τη δοκιμή διαφόρων οσμών, με σκοπό ο εγκέφαλος να μάθει εκ νέου να αναγνωρίζει τις διαφορετικές μυρωδιές.

Για την επανεκπαίδευση προτιμώνται έντονες μυρωδιές, όπως αυτή του σκόρδου, της μέντας, του πορτοκαλιού και του καφέ.

Τα «μαθήματα» μύτης θα πρέπει να επαναμβάνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα αρκετών μηνών.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα στο περιοδικό International Forum of Allergy & Rhinology, αναφέρεται ότι το 90% των συμμετεχόντων με χρόνια ανοσμία, ανέκτησε την όσφρησή του μέσα σε 6 μήνες από την έναρξη της επανεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία αυτή μοιάζει με «restart» του εγκεφάλου σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των οσμών.

BBC

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ