Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν δύο φορές από κορονοϊό

Ένας στους 10 νέους 18 έως 20 ετών που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον κορονοϊό, κινδυνεύει με επαναλοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κατοπινή παρουσία αντισωμάτων δεν παρέχει πλήρη φυσική ανοσία σε όλους και ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και για όσους έχουν περάσει τη νόσο Covid-19, ώστε να ενισχυθεί η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους και να αποτραπεί μια νέα λοίμωξη και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Lancet Respiratory Medicine. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Σίλφον της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν δεδομένα για 3.200 νέους, και διαπιστώσαν όσοι δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον κορονοϊό, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον κολλήσουν σε σχέση με όσους έχουν ήδη μολυνθεί. Όμως οι τελευταίοι δεν είναι “άτρωτοι” και μπορεί να κολλήσουν ξανά.

«Η ανοσία δεν είναι εγγυημένη μετά από μια παρελθούσα λοίμωξη και οι εμβολιασμοί που θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, χρειάζονται ακόμη για όσους ήδη πέρασαν Covid-19», τόνισε ο δρ Σίλφον.

Οι διαγνωσμένες περιπτώσεις επαναλοίμωξης είναι σχετικά σπάνιες, αν και οι μη διαγνωσμένες – και σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικές – μπορεί να είναι αρκετά περισσότερες, ιδίως λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι μολύνονται για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν μολύνονται ξανά.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις επαναλοίμωξης (το 84%) είχαν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Το ιικό φορτίο στους ανθρώπους με επαναλοίμωξη ήταν κατά μέσο όρο το ένα δέκατο όσων μολύνονταν για πρώτη φορά.

ΑΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ