Μυστήριο με γιγαντιαίες μάζες στη θάλασσα που περιέχουν αβγά καλαμαριών

Μυστηριώδεις μάζες με περίβλημα ζελατίνας εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ακτών – Ενδέχεται να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών – Η αργά επιδεινούμενη μάζα από βλέννα βοηθά στην προστασία των αβγών
Αντιμέτωποι με ένα μυστήριο θέαμα βρέθηκαν ερευνητές, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, όπου εντοπίστηκαν περίεργες μάζες πλάτους ενός μέτρου, που περιέχουν μικροσκοπικά αβγά καλαμαριών, εντός μιας φούσκας από βλέννα, σύμφωνα με μελέτη.

 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε μάζα ενδέχεται να περιέχονται έως και εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά αβγά,
με το καθένα απ’ αυτά να μπορεί να εξελιχθεί σε εμβρυϊκό καλαμάρι.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχουν καταγραφεί 90 τέτοιες μάζες στη Νορβηγία και στη Μεσόγειο. Ωστόσο μόλις πρόσφατα ελήφθη δείγμα τους. Σύμφωνα με την ομάδα, τα αβγά προέρχονται από το κοινό καλαμάρι Illex coindetii, που συναντάται τόσο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο και στη Μεσόγειο.

Πού αποδίδουν το φαινόμενο οι ερευνητές
Όταν το θηλυκό καλαμάρι αναπαράγεται, τότε δημιουργούνται τεράστιοι σάκοι αβγών από τη βλέννα του, που τα διατηρούν ασφαλή και προστατευμένα κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Οι μάζες, που αποσυντίθενται σε αργό ρυθμό, με την πάροδο του χρόνου, επιπλέον μεταξύ βυθού και επιφάνειας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για το I. coindetii εδώ και δύο αιώνες. Ωστόσο, η παρατήρηση των σάκων με αβγά είναι σπάνια. Το 2019 μια ομάδα αυτοδυτών μπόρεσαν να συλλέξουν δείγματα ιστών από τέσσερις σάκους, στους οποίους έγιναν ανάλυση DNA για να επιβεβαιωθεί η προέλευσή τους.

Τι δείχνουν τα δείγματα
Οι δύτες συνέλεξαν τα δείγματα και τα διατήρησαν στα ψυγεία τους μέχρι να μπορέσουν να τα δείξουν σε ερευνητές. Ο συγγραφέας και θαλάσσιος ζωολόγος Halldis Ringvold δήλωσε στο Live Science ότι πρέπει να δούμε τι υπάρχει μέσα την μάζα, που δείχνει έμβρυα καλαμαριών σε τέσσερα διαφορετικά στάδια.

Πάντως η μάζα μεταλλάσσεται με την ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι μάζες που έχουν καταγραφεί έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος, υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκαν από το ίδιο είδος καλαμαριού.

Οι σκοτεινές ραβδώσεις πάνω στις μάζες
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δειγματοληψία των δυτών δεν φαίνεται να κατέστρεψε τους σάκους αβγών. Οι σκοτεινές ραβδώσεις που παρατηρήθηκαν σε πολλές μάζες ενδέχεται να οφείλεται στο μελάνι που απελευθερώνει το θηλυκό καλαμάρι, όταν γονιμοποιεί τα αυγά.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι μάζες ανεξαρτήτως του αν έχουν σκοτεινές ραβδώσεις, ξεκινά να διαλύεται μόλις τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Εναλλακτικά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν οι ραβδώσεις ενδέχεται να χρησιμεύουν ως αμυντικός μηχανισμός, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους θηρευτές.

 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

e-daily

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ