Η ενημέρωση για την πανδημία και τα νέα μέτρα – Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο

Όπως κάθε Παρασκευή η καθιερωμένη  ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα νέα μέτρα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, μαζί του η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα ενημερώσει για την εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self-tests και ο γενικός  γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Ο ακριβής τρόπος επαναλειτουργίας της εστίασης μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown αναμένεται να ανακοινωθεί από λεπτό σε λεπτό, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. 

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα στο κόκκινο

Για σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και μείωση των νέων κρουσμάτων στο 10% 

Κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται καθώς η μισή Ελλάδα όπως είπε είναι στο βαθύ κόκκινο. Είπε ακόμα ότι ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται και η πληρότητα των ΜΕΘ στην Επικράτεια είναι στο 87%.

Απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να προσέλθουν να εμβολιαστούν. 

 Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η όποια χαλάρωσης θα επιβαρύνει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο. Εξήγησε γιατί αρνήθηκαν τις υπερτοπικές μετακινήσεις αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο στα αστικά κέντρα. 

Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

«Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν καλύτερα στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα

Κοντοζαμάνης: Από 26 Απριλίου υποχρεωτικά self test  στο Δημόσιο και  κληρικοί και ιεροψάλτες

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι από την Δευτέρα 26 Απριλίου η υποχρέωση self test επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι κληρικοί και οι ιεροψάλτες όλων των θρησκειών.

Θα διατεθούν δυο τεστ για την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα της Διακαινισίμου. 

Τα μέτρα για το Πάσχα
Ένα άτομο ανα 25 τμ. 

Στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανα 10 τ.μ.

Υποχρεωτική η διπλή μάσκα για τους πιστούς 

Για την Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά μόνο στο προαύλιο χωρίς πιστούς 

Προσκήνυμα επιταφίου εκτός του ναού

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00

Για το πασχαλινό τραπέζι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό και συστήνεται η διενέργεια self test

Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις 

Διευκρινίσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις 
Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα όπως είπε όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. 

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής. 

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου. 

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»
Τις περιοχές που μπαίνουν στην κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις 06:00 το πρωί, στο βαθύ κόκκινο μπαίνουν οι εξής περιοχές.

Περιφέρεια Καβάλας
Ρέθυμνο
Αργολίδα
Δήμος Κισάμου Χανίων
Στην κατάσταση αυξημένου κινδύνου κόκκινο «πέφτουν» οι εξής περιοχές:

Χίος
Ιωάννινα,
Τζουμέρκα,
Ερέτρια
Βέροια
Λαμία
Ρόδος

Από αύριο ανοίγουν mall και εκπτωτικά χωριά

Από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια. Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Ο μέγιστος αριθμός είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Στα εκπτωτικά χωριά είναι ένας πελάτης ανά 10 τ.μ.

Στα εμπορικά κέντρα δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης σε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. 

Για τα δυο self test για τους εργαζόμενους το ένα μόνο θα πληρώνει το κράτος. 

Πως θα λειτουργήσει η εστίαση

Ξεκινάει στις 3 Μαΐου η λειτουργικά των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί.

Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ