Αποκλεισμένη η πλατεία Βεάκη στο Περιστέρι υπό τον φόβο κορονοπάρτι

Σε επιχείρηση ανάλογη εκείνης της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι προκειμένου να μην επαναληφθούν βραδινά φαινόμενα συνωστισμού έχει προχωρήσει η αστυνομία στην πλατεία Βεάκη στο Περιστέρι.

Το μοντέλο “Βαρνάβα”, με 24ωρη φύλαξη της πλατείας από δυνάμεις και ομάδες της ΕΛΑΣ, φαίνεται πως εφαρμόζεται και αλλού, όπως στο Περιστέρι, όπου το απόγευμα της Τρίτης επενέβη από νωρίς η αστυνομία στην πλατεία Βεάκη.

Επιχείρηση αυτή την ώρα στον πεζόδρομο Βεΐκου στο Περιστέρι, καθώς για μια ακόμη φορά έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση κόσμου στα καταστήματα take away.

Περιπολικά, μοτοσυκλετιστές της ΕΛΑΣ , αλλά και η ειδική ομάδα διαδηλώσεων, βρέθηκαν στην περιοχή ενημερώνοντας τον κόσμο να απομακρυνθεί και με μεγάφωνα. 

Παράλληλα έγιναν έλεγχοι και στα καταστήματα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σε περιπτώσεις υπερβολικές παραβίασης των μέτρων βεβαιώνονται και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα άνδρες της «ΟΔΟΣ» έχουν πιάσει θέσεις πέριξ της πλατείας ώστε σταδιακά να αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτή όσων ενδεχομένως σχεδιάζουν να στήσουν ένα ακόμη υπαίθριο πάρτι ανάλογο εκείνων που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή, 16.04.2021, αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν από νωρίς στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους και παρέμειναν μέχρι αργά στο σημείο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συγκέντρωση πολλών εκατοντάδων νέων, μετά από πολλές μέρες. Το σχέδιο που… πέτυχε επαναλήφθηκε και το σαββατοκύριακο με την πλατεία Βαρνάβα να παραμένει «ήσυχη».

Σχέδια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κορονο – πάρτι από την ΕΛΑΣ

Στο μεταξύ τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονται σχέδια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων διοργανώσεων διασκέδασης από τη μία, με ήπια διαχείρισή τους, από την άλλη.

Το “μοντέλο” της Πλατείας Βαρνάβα, μπορεί θεωρητικά να πέτυχε, ωστόσο μοιάζει ανέφικτη η εφαρμογή του σε όλες τις πλατείες που έχει παρατηρηθεί αυτός ο επικίνδυνος συνωστισμός διασκέδασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για την προληπτική εγκατάσταση αποκλεισμού αυτών των χώρων, προς το παρόν δεν επαρκούν αριθμητικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή τους χωρίς επιθέσεις, προστριβές και εντάσεις.

Ήδη οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν εκπονήσει διαφορετικά σχέδια για κάθε επίμαχη πλατεία, στα οποία εμπεριέχονται οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, η χαρτογράφηση και η γεωμορφία τους, όπως επίσης και το “παζλ” των ατόμων που συγκεντρώνονται σε αυτές, ή οργανώνουν αυτές τις μαζώξεις.

Στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται συνέργειες με Δημοτική Αστυνομία και άλλους συναρμόδιους φορείς, όπως επίσης επικοινωνία και διάλογος με τους κατοίκους αυτών των περιοχών. “Κάποιοι εκμεταλλεύονται το ‘κίνημα’ των πλατειών επιδιώκοντας εστίες έντασης. Κάποιοι στόχευαν μια ευθεία αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις” υποστηρίζουν αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι παραδέχονται την δυσκολία ήπιας αστυνομικής αντιμετώπισης των κορωνοπάρτι σε παραπάνω “από δύο πλατείες ταυτόχρονα”.

Πάντως το επόμενο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, δεν αποκλείεται να εξελιχθούν προληπτικές εγκαταστάσεις αστυνομικών δυνάμεων σε τουλάχιστον τρεις πλατείες και προσπάθειες αποτροπής προσέλευσης ατόμων σε τέσσερις επιπλέον.

Επίσης, θα γίνει μια έντονη αναζήτηση και παρακολούθηση των social media, όπως και κλειστών ομάδων επικοινωνίας, προκειμένου να εντοπίσουν καλέσματα για ξέφρενη υπαίθρια διασκέδαση, ώστε να προβούν σε ενέργειες αποτροπής τους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση αστυνομικών-“δούρειων ίππων” που θα μπορέσουν να εισχωρήσουν σε τέτοιες ομάδες, υπό την μορφή ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν σε τέτοια πάρτι, σε μία προσπάθεια αναζήτησης πληροφοριών και εντοπισμού διοργανωτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως “η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαζική συνείδηση, μια παρέμβαση σε πάρτι 1.000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού και επεισόδια”, και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

 με πληροφορίες από καθημερινή και thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ