Παρουσιάστηκε το αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία «Πνοή Ελευθερίας»

Ο Δήμος Καλαμάτας, τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, εξέδωσε αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία «ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Με την «ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», η πόλη μας τιμά το λαμπρό παρελθόν της, καθώς από την αρχή του Αγώνα βρέθηκε στην πρωτοπορία του, ούσα η πρώτη απελευθερωμένη πόλη, στην οποία οργανώθηκε πολιτικά η Μεσσηνιακή Γερουσία και εκδόθηκε το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο, η Προειδοποίησις εἰς τὰς εὐρωπαϊκὰς αὐλάς.

Ταυτόχρονα, με την έκδοση αυτή, οραματίζεται ένα επίσης λαμπρό μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα.

Η «ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» είναι αμφίπλευρη και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Φέρει την υπογραφή του Μεσσήνιου γλύπτη κ. Παν. Λαμπρινίδη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας με την επωνυμία «Φάρις».

Σε αυτό το μετάλλιο απεικονίζεται στην όψη Α’ η πόλη της Καλαμάτας, εικαστικά εμπνευσμένη από μια γκραβούρα του Th. Weder με τίτλο «Καλαμάτα με το κάστρο», του 1868. Πάνω της στέκουν σε μικρότερα μετάλλια, οι μετωπικές μορφές πέντε ξεχωριστών Μεσσηνίων αγωνιστών του ’21: του Πετρόμπεη, του Παπαφλέσσα, του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά και του Αναγνωσταρά. Στην όψη Β’ αναγράφεται κυκλικά ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την, ιστορικής σημασίας, «Προειδοποίησιν εἰς τὰς εὐρωπαϊκὰς αὐλάς»: «ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΝΕΟΜΕΝ ΠΝΟΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», φράση που συμπυκνώνει την ουσία του αγώνα για ελευθερία των Ελλήνων, και στο κάτω μέρος η φράση «ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Στο κέντρο έχει τοποθετηθεί η σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας του 1821.

Το μετάλλιο παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο. Νωρίτερα το πρωί, ο Δήμαρχος είχε μεταβεί στην Αθήνα όπου παρέδωσε το πρώτο μετάλλιο στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέδωσε το μετάλλιο στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την έκδοση του αναμνηστικού μεταλλίου, μίλησαν επίσης, ο Δ/ντης του Εικαστικού Τομέα της Φάρις Παναγιώτης Λαμπρινίδης, εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας ο Βασίλειος Μπαζάνης, η Αντωνία Παυλάκου από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις Παντελής Δρούγας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ