Φον Ντερ Λάιεν: Ανοιχτό το πάγωμα εξαγωγών εμβολίων, σπάσιμο πατεντών, κατάσχεση εργοστασίων

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που η ΑstraZeneca συνεχίσει να μη σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, κάτα την παρουσίαση στον Τύπο στις Βρυξέλλες, των αποφάσεων του Κολλεγίου σημείωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας» ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις σχέσεις με χώρες που «παράγουν εμβόλια αλλά δεν τα εξάγουν προς την ΕΕ”.
Η “απειλή” αφορά τις εξαγωγές της AstraZeneca από τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει εξαγωγές 10 εκατομμυρίων δόσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου από εργοστάσια εμβολίων που βρίσκονται εντός ΕΕ προς το ΗΒ. 

Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα είναι καλή και  “υφίσταται αμοιβαιότητα”, καθώς “καμία από τις δύο πλευρές επί του παρόντος δεν εξάγει εμβόλια προς την άλλη, αλλά οι εμπορικές ροές της δραστικής ουσίας και των πρώτων υλών συνεχίζονται απρόσκοπτα”.

Επιπλέον η Πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο ότι οι παραδόσεις προς την Ε.Ε. θα φτάσουν τις 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του μήνα υπό τον όρο ότι η AstraZeneca θα τηρήσει έστω την πολύ χαμηλότερη νεότερη δέσμευσή της για 30 εκατομμύρια δόσεις.

Ακόμη 360 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται το 2ο τρίμηνο : 200 εκατομμύρια του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, 55 εκατομμύρια του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, 35 εκατ. της Moderna και 70 εκατ. (έναντι αρχικών δεσμεύσεων 180 εκατ.) της AstraZeneca.

Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και στις ελεγκτικές διαδικασίες του EMA.

Όπως τόνισε: “πρέπει να σεβαστούμε τους επιστήμονες και να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται για να εξετάσουν εις βάθος τα δεδομένα για τα περιστατικά θρομβοεμβολής”, τόνισε, σημειώνοντας ότι αναμένει “μία ξεκάθαρη τοποθέτηση αύριο” από τον ΕΜΑ.

Eρωτηθείσα σχετικά για το αν η ΕΕ σκέφτεται το  “σπάσιμο πατεντών ή την κατάσχεση εργοστασίων”, η Πρόεδρος δήλωσε: “δεν αποκλείω τίποτα”. 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ