Στήνει σκηνές ο στρατός στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας – Καταστροφές και μετασεισμοί

Σκηνές στήνει ο στρατός στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας για να κοιμηθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εξάλλου, έντονη είναι και η μετασεισμική δραστηριότητα ενώ γύρω στις 8.30 σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
  Όπως σημείωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός».

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε επίσης ότι «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές»

Καταστροφές

Σοκάρουν οι εικόνες από την κατεστραμμένη εκκλησία της περιοχής. Έχει γκρεμιστεί η μια από τις εισόδους της, ενώ έχει πέσει και το στέγαστρο. Σε ενδεχόμενο νέου δυνατού σεισμού δεν αποκλείεται να καταστραφεί εντελώς και γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί κορδέλες προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς.

Παναγιωτόπουλος: Στις δύσκολες περιστάσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας

Στις δύσκολες περιστάσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν με πράξεις ότι βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας. Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Λιβάνιος: Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες

«Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, αναφορικά με την εξέλιξη και τα αποτελέσματα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι με βάση τον σχεδιασμό, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται ήδη στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι φιλοξενούμενοι εφόσον τα κτίρια είναι κατάλληλα. Όπως τόνισε, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε άμεσα στην περιοχή ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν από το σεισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία καθώς σταδιακά θα μπούμε σε μία κανονικότητα».

Ο υφυπουργός είπε παράλληλα ότι αναμένεται να γίνει σταδιακά και έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων, ώστε να εντοπιστεί αν είναι κατοικήσιμα η μη. Σημείωσε δε,  ότι στο γήπεδο του Δαμασίου θα υπάρξουν σκηνές για όσους χρειάζονται, αλλά και φαγητό και κάθε είδος πρώτης ανάγκης προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η πρώτη μέρα.

Τέλος, ο κ. Λιβάνιος είπε πως είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες, καθώς έχουν αποκατασταθεί μετά τον σεισμό, τονίζοντας παράλληλα πως και ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε έναν αγώνα δρόμου για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μέσης τάσης.

ΥΠΠΟΑ: Σοβαρές ζημιές σε δυο μνημεία και ελαφρότερες σε άλλα προκάλεσε ο σεισμός

Σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία, στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον ‘Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αιώνας), προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες είναι οι εξής:

«1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον ‘Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αιώνας), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση».

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ