Πως να υπολογίσετε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι όπως οι γιατροί

Τις μέρες της πανδημίας οι ασθενείς αποφεύγουν ή περιορίζουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις στο γιατρό και το φαρμακείο λόγω του φόβου για τον κορονοϊό. Πολλοί ασθενείς με υπέρταση εξετάζουν μόνοι τους στο σπίτι τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν πως να υπολογίζουν την πίεσή τους από τις μετρήσεις που κάνουν.

Όταν μιλάμε για υπέρταση αναφερόμαστε σε τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών που μεταφέρουν αυτό το αίμα από την καρδιά στα διάφορα όργανα. Όταν μιλάμε για υπέρταση αναφερόμαστε σε τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που έχουν υιοθετηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης, η ταξινόμηση της πίεσης για τους ενηλίκους είναι η εξής:

Ιδανική πίεση: συστολική πίεση κάτω από 120 mmHg και διαστολική κάτω από 80 mmHg.

Φυσιολογική πίεση: συστολική πίεση 120-129 mmHg και/ή διαστολική 80-84 mmHg.

Υψηλή φυσιολογική: συστολική πίεση 130-139 mmHg και/ή διαστολική 85-89 mmHg ή και τα δύο.

Υπέρταση: συστολική πίεση πάνω από 140 mmHg ή διαστολική πάνω από 90 mmHg ή και τα δύο.

Η ταξινόμηση αυτή βασίζεται σε δύο επισκέψεις σε ιατρείο με τρεις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ανά επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθούν με διαφορά 1–2 λεπτών μεταξύ τους. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται ως ο μέσος όρος των δύο τελευταίων μετρήσεων.

Πριν την πρώτη μέτρηση οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν σε άνετη καθιστή θέση, σε ήσυχο περιβάλλον για τουλάχιστον 5 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική συστολική πίεση 120-139 mmHg και διαστολική 80-89 mmHg περιγράφονται ως «προ υπέρταση», με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση, κυρίως των πασχόντων, για την πρόληψη την παρακολούθηση και τη θεραπεία της.

HealthStories

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ