Βήμα-βήμα το σχέδιο επανόδου στην κανονικότητα – Στη σκιά των 3.133 κρουσμάτων

Βήμα-βήμα αναμένεται το επόμενο διάστημα κοινωνία και οικονομία να βαδίσουν προς μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα, με στόχο το Καλοκαίρι να έχουν αρθεί οι σημαντικότεροι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού.

 
 Σύμφωνα με το MEGA η οριστική χαλάρωση των μέτρων αναμένεται τον Μάιο, οπότε και αναμένεται να έχει χτιστεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που να βάζει φραγμό στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ήδη, από τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου θα έχει χτιστεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας του ΕΣΥ καθώς θα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλοι οι άνω των 60 ετών.

Προτεραιότητα στην αγορά
Αυτήν τη φορά προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η πραγματική οικονομία με τα καταστήματα να ανεβάζουν ρολά στις 5 Απριλίου. Μερίδα λοιμωξιολόγων, πάντως, συστήνει άνοιγμα του λιανεμπορίου που αυξάνει την κινητικότητα του πληθυσμού μια εβδομάδα αργότερα.

Επιστροφή στα θρανία και τραπέζια στον ήλιο
Αντίστροφη φορά θα ακολουθηθεί στο άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέφουν στα θρανία στις 5 Απριλίου. Ισχυρός φυσικός σύμμαχος απέναντι στην πανδημία ο καιρός, με την εστίαση να κάνει πρεμιέρα μετά από μήνες αδρανοποίησης από τα μέσα Απριλίου και έπειτα.

 
Πρεμιέρα για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου
Πιστοποιητικό εμβολιασμού, νέα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και οι κρατήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται δειλά – δειλά δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στον τουριστικό κλάδο.

Για την ώρα πάντως, το σενάριο ενός Πάσχα στο χωριό δε φαίνεται να υλοποιείται, με την κυβέρνηση να μεταθέτει την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τις αρχές Μαΐου, με το πρώτο τείχος ανοσίας, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Σχεδιασμοί «στη σκιά» των 3.133 κρουσμάτων

Τους σχεδιασμούς επανόδου σε μια κάποια κανονικότητα πάντως επισκιάζει ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

 
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.133 νέα κρούσματα και 78 θανάτους από κορωνοϊό. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς πλέον αγγίζουν τους 728.

 
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως
103 έτη).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ