Αυτό θα είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πόσο και για ποιες χώρες ισχύει

Έτσι θα είναι  το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, εμβολιασμού, που θα θα μας δίνει την ευκολία για την  ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ 

To πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δείχνει εάν ο κάτοχός του έχει είτε εμβολιαστεί, ή πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από κορονοϊό, σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν την ελευθερία κίνησης με έναν τρόπο ασφαλή, υπεύθυνο και με εμπιστοσύνη.

 το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, εμβολιασμού, θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει κωδικό QR για να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού και να μπορεί να διαβαστεί από μηχανήματα στις πύλες εισόδου και θα είναι δίλγωσσα.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τα κράτη μέλη και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια με αυτοκίνητο από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο.

Σύμφωνα με τον ιδιον, το πιστοποιητικό θα είναι προσωρινό και δεν θα χρειάζεται πλέον όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει επισήμως το τέλος της πανδημίας.

Για ποιες χώρες ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, καθώς και Ελβετία.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί στην ΕΕ για τους πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το πιστοποιητικό ανοσίας για όσους έχουν αναρρώσει θα έχει διάρκεια 180 ημέρες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν προκύψουν νέα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρει αξιωματούχος.

Το σύστημα Digital Green Certificate είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει το τέλος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης για την υγεία του COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / δοκιμή / ανάρρωη και ένα μοναδικό αναγνωριστικό (QR). Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας.

“Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη ελεύθερη διακίνηση”, τόνισε σήμερα, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή την παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος δήλωσε: “σήμερα προτείνουμε μια συνολική, συνεκτική και βιώσιμη προσέγγιση για να φτάσουμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας στην ΕΕ.  Η Επιτροπή ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο κοινό πακέτο μέτρων, μια κοινή προσέγγιση συντονισμού στην ΕΕ που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για μια ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή στην κανονικότητα. Η κατάσταση με την πανδημία στην Ευρώπη εξακολουθεί να απαιτεί αποφασιστική δράση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι κύριας σημασίας. Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση διαφανή μέτρα και πλήρη αμοιβαία εμπιστοσύνη.”

H Αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, Vra Jourovα δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι “το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ θα επωφεληθούν από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για δωρεάν υποστήριξη της κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία δεδομένων”.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, τόνισε ότι “με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, παίρνουμε μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για μετακίνηση και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει μόνο σταδιακά να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσουμε τα παγκόσμια πρότυπα και να τα καθοδηγήσουμε με το παράδειγμά μας με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων. “

με πληροφορίες από real

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ