Έρχεται η “Μήδεια” με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ κρύο και χιόνια

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία θα χτυπήσει τη χώρα από το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα είναι:

-Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021

-Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας από την Κυριακή 14/02/2021

-Παγετός κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια από την Κυριακή 14/02/2021

-Χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο 13/02/2021

-Θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή 14/02/2021

Ουσιαστικά το φαινόμενο της κακοκαιρίας θα εκδηλωθεί σε τέσσερα στάδια

1ο στάδιο : Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο, όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

2ο στάδιο : Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο, καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά, θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

3ο στάδιο: Μέσα στη Δευτέρα, τη νέα εβδομάδα, αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει το Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

4ο στάδιο: Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (τέταρτος χάρτης), με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές-θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας.

Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου, όπου δείχνει να εκτονώνεται όλο αυτό το κύμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ