Τσακρής: Συμπληρωματικά μέτρα όπου χρειάζεται – Τι είπε για μεταλλάξεις και lockdown

Στην Αττική υπάρχει αυξητική τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως καταγράφεται από όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και χρειάζονται πολύ προσεκτικές κινήσεις, υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής. μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στην Ευρώπη η πανδημία τρέχει λίγο πιο μπροστά από ότι στις νοτιότερες χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Το δεύτερο κύμα χτύπησε την Ευρώπη τον Οκτώβριο και ήρθε στις νοτιότερες χώρες λίγες εβδομάδες αργότερα τον Νοέμβριο. Έτσι και στη συνέχεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκεί που υπήρξε ιδιαίτερη χαλάρωση μέτρων, είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και τρίτο κύμα όπως είδαμε στην Αγγλία, την Ισπανία και στην Πορτογαλία” περιέγραψε.

“Όλα είναι πιθανά, πρέπει να δούμε τις τάσεις και εκεί που χρειάζεται να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Τα μέτρα μπορεί να είναι προς διάφορες κατευθύνσεις, το θέμα είναι να μειωθεί η κινητικότητα, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η πανδημία” σχολίασε για το ενδεχόμενο γενικευμένου Lockdown.

“Είδαμε ότι η βρετανική μετάλλαξη σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που πρέπει να επιβεβαιωθούν με επιπλέον πειράματα. Και οι άλλες μεταλλάξεις όπως η νοτιοαφρικάνικη και η βραζιλιάνικη βλέπουμε να εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες και δείχνει την δυναμική που έχει αυτός ο ιός. Ήταν αναμενόμενο και το περιμέναμε από την εμπερία μας με τους εποχικούς κορωνοϊούς. Παρόμοιες μεταλλάξεις είδαμε και στο πρώτο επιδημικό κύμα και ήταν πιο μεταδοτικά από το αρχικό στέλεχος που είχαμε στην Γουχάν” υπογράμμισε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ