Λιστερία: Εντοπίστηκε το βακτήριο σε ισπανικά τυριά

Σύμφωνα με το CDC, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και κρατικούς αξιωματούχους, τυριά είναι πιθανή πηγή εστίας που έβαλε επτά άτομα στο νοσοκομείο σε Κοννέκτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια.

“Τα άτομα που δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα ισπανικού στιλ φρέσκα και μαλακά τυριά (όπως το fresco queso) που τρώνε έχουν ετικέτες που λένε,” κατασκευασμένο με παστεριωμένο γάλα “, δήλωσε το CDC σε δελτίο τύπου την Παρασκευή. 

Άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λιστερίας, όπως εγκύοι ή άτομα άνω των 65 ετών, πρέπει να αποφύγουν αυτά τα προϊόντα τυριού, δήλωσε το CDC.

Μην τρώτε φρέσκα και μαλακά τυριά ισπανικού τύπου, έως ότου εντοπίσουμε έναν συγκεκριμένο τύπο ή μάρκα που κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν”, ανέφερε το πρακτορείο. Η λιστερία μπορεί να προκαλέσει κοινά συμπτώματα δηλητηρίασης από τρόφιμα, όπως ναυτία και διάρροια.

“Οι έγκυοι συνήθως αντιμετωπίζουν μόνο πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, η λοίμωξη από Listeria κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θάνατο, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του νεογέννητου”, δήλωσε το CDC. “Άτομα που δεν είναι έγκυοι μπορεί να παρουσιάσουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο λαιμό, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους”, ανέφερε το CDC. “Επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε συμπτώματα σοβαρής ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση φρέσκων και μαλακών τυριών ισπανικού τύπου.”

Σύμφωνα με το CDC, 864 περιπτώσεις λιστερίωσης αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018. Συνήθως, η λιστερίωση προσβάλλει ηλικιωμένους, εγκύους, βρέφη και ενήλικες με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έγκυες γυναίκες έχουν περίπου 10 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης λιστερίωσης. 

Το βακτήριο πήρε το όνομά του από τον Δρ Joseph Lister, έναν Άγγλο χειρουργό που εισήγαγε την αποστείρωση στη χειρουργική επέμβαση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και μυϊκούς πόνους και μερικές φορές διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Άλλα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, σύγχυση και σπασμοί. Σχεδόν όλοι που έχουν διαγνωστεί με λιστερίωση έχουν λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί πέρα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Η λιστερίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ