Κορονοϊός: Κάλυμνος, Θάσος και Γιάννενα οι επόμενες περιοχές που θα περάσουν στο βαθύ κόκκινο

Η Κάλυμνος, τα Γιάννενα και η Θάσος φαίνεται να είναι οι επόμενες περιοχές που θα περάσουν στο «βαθύ κόκκινο».

Η Κάλυμνος ήταν ήδη κόκκινη και αν τελικά γίνει δεκτή η εισήγηση των ειδικών πλέον θα μπει σε σκληρό lockdown αφού το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε διψήφια κρούσματα κορονοϊού.

Η ανιούσα που παίρνουν τα κρούσματα στην Κάλυμνο είναι ήδη εμφανής εδώ και ημέρες. Στις 15/2 τα κρούσματα στην περιοχή ήταν 17, στις 16/2 – 6, 17/2 – 9, και στις 18/2 -11. Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στο νησί εδώ και πολλές ημέρες, για να μην πούμε μήνες.

Στις 8 Φεβρουαρίου οι αρχές έβαζαν λουκέτο σε ιερό ναό στο νησί αφού ο ιερέας αρνούνταν συστηματικά να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο 50χρονος κληρικός καλούσε μάλιστα τους πιστούς να προσέρχονται στην εκκλησία χωρίς μάσκες. Ο εν λόγω ιερέας, παρά τις απαγορεύσεις και τις εκκλήσεις των ειδικών, ανήμερα των Θεοφανίων καθαγίασε τα νερά της Καλύμνου, ήταν σθεναρός αρνητής του κορονοϊού και τελούσε λειτουργίες χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα. Μετά από όλα αυτά, ο Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου και Αστυπάλαιας, τον έπαψε από τα καθήκοντα του, όμως ο 50χρονος ιερέας δεν πτοήθηκε και εξακολουθούσε να τελεί λειτουργίες και να καλεί τους πιστούς να μην φοράνε μάσκες. Αποφασίστηκε λοιπόν η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του ναού, όπου λειτουργεί.

Φταίει όμως μόνο ο ιερέας για την κατάσταση στο νησί; Όπως λέει το newsit.gr ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης: «Η κατάσταση στο νησί είναι άγρια, είμαστε στο κόκκινο και πάμε στο κατακόκκινο. To πρόβλημα στην Κάλυμνο είναι γενικευμένο- η διασπορά είναι παντού στην κοινότητα, μόνο στα σχολεία έχουμε τουλάχιστον 10 κρούσματα. Φταίνε πολλά- και οι συναθροίσεις αλλά και η διασπορά στις εκκλησίες. Ούτε όμως και η αστυνομία επιτηρεί και ελέγχει όσο θα έπρεπε. H εκκλησία σίγουρα έχει το δικό της μερίδιο στο πρόβλημα. Οι ιερείς στο νησί συμπεριφέρθηκαν απείθαρχα και το ίδιο όμως και οι πιστοί και αυτό δε συνέβη μόνο στις εκκλησίες αλλά και σε όλες τις άλλες συναθροίσεις. Να πούμε όμως εδώ ότι και ο κόσμος παίρνει αντικρουόμενα μηνύματα από την επιτροπή των λoιμωξιολόγων και τα μέτρα που αποφασίζονται».

Κόκκινα και τα Γιάννενα, «έβραζε» εδώ και καιρό η κατάσταση

Υπόθεση διεργασίας πολλών ημέρων μοιάζει να είναι και το κοκκίνισμα στα Γιάννενα. Στις 10 Φεβρουαρίου, η σχολική κοινότητα στα Γιάνεννα, έδινε ήδη πολλά κρούσματα και σε αναστολή λειτουργίας έμπαιναν τμήματα δημοτικών σχολείων και γυμνασίων. Σήμερα, τα σχολεία που έχουν κλείσει είτε εξ ‘ολοκλήρου, είτε τμήματα τους, φτάνουν τα 5. Τις ίδιες ημέρες, τρία νέα θετικά κρούσματα μετρούσε και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε νοσηλεύτριες της Χειρουργικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ήταν σε εκείνη τη φάση, η τρίτη κλινική του νοσοκομείου, μετά την Ορθοπεδική και τη Νεφρολογική που έδιναν θετικά κρούσματα στην Covid-19.

Τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα αυτή την εβδομάδα. Στις 15/2 τα κρούσματα ήταν 9, στις 16/2-12, στις 17/2-20 και στις 18/2- 16.  Όπως λέει στο newsit.gr ο δήμαρχος της περιοχής Μωυσής Ελισάφ: «Περιμένουμε και εμείς τις αποφάσεις των ειδικών. Το γεγονός της διασποράς είναι αντικειμενικό. Το θετικό είναι ότι η διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων δε συνοδεύεται για την ώρα από ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας Όσο για τον τρόπο της διασποράς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. H αλήθεια είναι όμως ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με διάφορους τρόπους, ένα παράδειγμα είναι τα μνημόσυνα. Από εκεί και ύστερα, τα κρούσματα μεταφέρονται με ενδοοικογενειακό τρόπο και ειδικά στις πιο πολυμελείς οικογένειες.  Πριν από 10 ημέρες κρούσματα εμφανίζονταν και στο νοσοκομείο Χατζηκώνστα, υποθέτω πως θα έπαιξε και αυτό το ρόλο του. Σε κάθε περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να ακούσω την απόφαση της κυβέρνησης και την άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Το μόνο που έχω να πω ως γιατρός που είμαι και εγώ, είναι ότι πρέπει να εξαντλήσεις τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μέτρου πριν πας στο επόμενο. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα τo αν ο ελεγκτικός μηχανισμός δουλεύει. Αν ο πολίτης δε συμμορφώνεται και …1500 μέτρα να πάρεις δεν θα αλλάξει κάτι. Tα μέτρα πρέπει να τηρούνται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά».
Kρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη Θάσο με ανοιχτά όμως σχολεία

Πριν από τρεις ημέρες ο δήμαρχος Θάσου ζήτησε, για δεύτερη μάλιστα φορά, να μπει «λουκέτο» στα σχολεία στο νησί, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων με το βρετανικό στέλεχος. Εκείνη την ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά έφταναν τα 25. Ανάμεσά τους, 6   είναι φορείς της βρετανικής μετάλλαξης.  Παρ’ ο, τι η διασπορά στη σχολική κοινότητα είναι μεγάλη τα σχολεία κλείνουν μόνο εκεί όπου εμφανίζεται κρούσματα. Σήμερα, κλειστά στο νησί είναι το δημοτικό και το γυμνάσιο στην περιοχή Πρίνος, το δημοτικό στα Λιμενάρια και ένα τμήμα σε Λύκειο στην περιοχή Λιμένας.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο νησί, η Αναστασία Αντωνίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας είπε στο newsit.gr τα εξής: « Τεστ γίνονται αυτή τη στιγμή στη Θάσο, τόσο στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όσο και μέσα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα και επίσης πρέπει η πολιτεία να επιβάλλει περισσότερα περιοριστικά μέτρα στο νησί. Αυτή την εβδομάδα, είμαστε στη φάση, όπου θετικοποιούνται οι γονείς των παιδιών που έχουν νοσήσει. Τα κρούσματα απλώνονται μέσα στις οικογένειες. Ευτυχώς οι περισσότεροι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Τα έξι θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης όμως μας ανησυχούν ιδιαίτερα».

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ