ΙΝΚΑ: Αύξηση στα παράπονα των καταναλωτών εν μέσω πανδημίας – Ποια προβλήματα εντοπίστηκαν

Αύξηση στα «παράπονα» των καταναλωτών παρατηρεί η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος INKA σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Παμπουκίδης στο GRTimes. 

Προβλήματα σημειώνονται στην ανταπόκριση των καταστημάτων και υπηρεσιών στα τηλεφωνήματα των καταναλωτών, αλλά και στις παραδόσεις προϊόντων, που πολλές φορές είναι ελαττωματικά.

Αναπάντητα τηλεφωνήματα σε τηλεφωνικά κέντρα καταστημάτων και υπηρεσιών, προβλήματα στη συνεννόηση με τους εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων όταν επιτευχθεί η επικοινωνία, παραδόσεις ελαττωματικών προϊόντων, δυσκολίες, κυρίως ηλικιωμένων, με τις παραγγελίες προϊόντων, αλλά και παράπονα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι οι αναφορές πολιτών που πρωταγωνιστούν εν καιρώ πανδημίας στην Ομοσπονδία ΙΝΚΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο GRTimes ο κ. Παμπουκίδης.

«Έμποροι και καταναλωτές δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμη με τα νέα δεδομένα. Οι επισημάνσεις και οι αναφορές των πολιτών έχουν αυξηθεί όσον αφορά στους τρόπους παραγγελίας των προϊόντων, στην ανταπόκριση καταστημάτων και υπηρεσιών στα τηλεφωνήματα, αλλά και στις παραδόσεις, που είτε φτάνουν στον καταναλωτή λάθος παραγγελίες, είτε ελαττωματικά προϊόντα. Πολλές φορές, τα καταστήματα δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, λόγω φόρτου εργασίας, και όταν το σηκώσουν, ο τηλεφωνητής δεν έχει επαφή με το προϊόν, δε γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο κάθε καταναλωτής. Υπό άλλες συνθήκες ο πολίτης θα μετέβαινε στο κατάστημα και θα έλυνε ευθύς το πρόβλημά του. Τα παράπονα των πολιτών έχουν αυξηθεί πρωτίστως για το λιανεμπόριο, ακολουθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που σε πρόσφατη έρευνά μας το 85% των πολιτών δηλώνει καθόλου ευχαριστημένο, ενώ τρίτες στη σειρά είναι οι τηλεπικοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παμπουκίδης.

Περισσότερο δυσκολεύονται οι ηλικιωμένοι

Ο ίδιος, επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν ηλικιωμένοι καταναλωτές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ηλικιωμένοι. Λόγω πανδημίας, έχουν ελαττωθεί οι επισκέψεις των παιδιών τους στα σπίτια τους και έτσι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μόνοι τους. Δυσκολεύονται να επικοινωνούν με τα τηλεφωνικά κέντρα. Σημειώθηκαν αρκετές αναφορές για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες. Παλιότερα ένας ηλικιωμένος θα πήγαινε σε ένα κατάστημα ώστε να ανανεώσει κάποιο συμβόλαιο ή να λύσει ένα πρόβλημα. Τώρα πρέπει να τα κάνει όλα τηλεφωνικά και δεν είναι εύκολο…», σχολιάζει.

«Σπάνια χρειάζεται να κινηθούμε νομικά»

Ο κ. Παμπουκίδης, πάντως, θεωρεί δικαιολογημένη τη σύγχυση πολιτών και εμπόρων. Ο ίδιος, αναγνωρίζει τη δυσκολία προσαρμογής στα νέα δεδομένα και θεωρεί φυσικό συνεπακόλουθο την εμφάνιση προβλημάτων και την αύξηση των αναφορών των καταναλωτών σε σχέση με το παρελθόν.

«Να τονίσουμε όμως, ότι κατόπιν επικοινωνίας του ΙΝΚΑ με τα καταστήματα για τα οποία οι καταναλωτές εκφράζουν τα παράπονά τους, η πλειοψηφία αυτών συμμορφώνεται στις επισημάνσεις μας, διότι το τελευταίο που επιθυμούν είναι να μην εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους πελάτες. Πολύ σπάνια χρειάζεται να κινηθούμε νομικά. Όπως προαναφέραμε, τα προβλήματα σημειώνονται διότι ούτε οι έμποροι ούτε οι καταναλωτές είναι ακόμη εξοικειωμένοι», καταλήγει.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ