Αττική: Κρούσματα και νοσηλείες φέρνουν παράταση του lockdown – Τα στοιχεία που ανησυχούν

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου στην Αττική, καθώς η μεγάλη αύξηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, δεν φαίνεται να αφήνουν αυτή τη στιγμή περιθώρια για άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σύσκεψη που θα έχει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, όταν και θα επαναξιολογηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, προκειμένου να γίνει η εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, οι τηλεδιασκέψεις των ειδικών είναι συνεχείς αυτή την εβδομάδα και όπως είπε με νόημα “παρά την ελπίδα, τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα”.

Παράταση του lockdown “έδειξε” εξάλλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά “είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου”. Ο Πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα μήνυμα ότι “δεν πρέπει να εφησυχάζουμε” λέγοντας ότι “το βασικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού”.

Τα στοιχεία που οδηγούν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων

Δύο φαίνεται πως είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στην παράταση του lockdown. Κατά πρώτον, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα δύο προηγούμενα 24ωρα. Η αρχή έγινε την Τρίτη, όταν καταγράφηκε “έκρηξη” στις ημερήσιες μολύνσεις και νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.147 νέα κρούσματα (από τα οποία τα 1.047 καταγράφηκαν στην Αττική) και οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 357 ασθενείς. Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη: 1.913 νέα κρούσματα (τα 869 στην Αττική) και σταθερά 357 διασωληνωμένοι ασθενείς. Η διασπορά του ιού είναι εκτεταμένη σε όλες τις γειτονιές και συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, εντοπίζεται στο κέντρο της πόλης, τα δυτικά προάστια και τον Πειραιά, ωστόσο υψηλά νούμερα καταγράφονται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών που συνεχίζει να «βράζει», καταγράφονται 235 νέες μολύνσεις, ενώ τα νούμερα στον Πειραιά είναι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τριψήφια με 143 κρούσματα. Στη Δυτική Αττική υπήρξαν 31 νέα κρούσματα και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 134. Στην Ανατολική Αττική άγγιξαν τα 100, 99 συγκεκριμένα, ενώ στον Βόρειο Τομέα υπήρξαν 106. Στα Νησιά καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα, ενώ στον Νότιο Τομέα 104.

Κατά δεύτερον, το στοιχείο που έχει χτυπήσει “καμπανάκι” είναι η αύξηση των νοσηλειών στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη σημερινή ενημέρωση. Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Κικίλιας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι την Τρίτη υπήρξαν 168 εισαγωγές και τη Δευτέρα 186 εισαγωγές. Όπως είπε, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στην Αττική έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90%, δηλαδή 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μόλις λίγων ημερών βρέφος, που μολύνθηκε από κορονοϊό και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Έκανε λόγο για μία “μικρή αθώα ψυχή”, που “δίνει μάχη για τη ζωή”, σημειώνοντας ότι οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να το βοηθήσουν. “Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών, διασωληνωμένου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού. Είμαι μία μικρή αθώα ψυχή, που δίνει μάχη για τη ζωή, οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και εύχομαι, ευχόμαστε, να πάνε όλα καλά. Νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε όλοι αυτή την εικόνα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη δική μας πλευρά και θέση ο καθένας έτσι ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία”, είπε ο υπουργός Υγείας.

 
Νωρίτερα, σημείωσε ότι 12 μήνες τώρα, η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος, δοκιμάζεται από μία κρίση παγκόσμιας υγείας και υπενθύμισε πως πέρυσι, στις 26 Φεβρουαρίου, μετέβη ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες των ανθρώπων της υγείας, που έχουν περάσει πολλά, δεν έχουν λυγίσει και είναι καθημερινά στη μάχη, όπως είπε, “γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και η υπεράσπισή της η υπέρτατη ευθύνη” και έκανε λόγο για ένα ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης και αγάπης για τον διπλανό μας. Ωστόσο, ο ιός είναι “πάρα πολύ επικίνδυνος”, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι “όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, και τώρα είναι η ώρα”. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην επιχείρηση “Ελευθερία”, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000. Σήμερα θα γίνουν πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό, είπε ο υπουργός Υγείας για να τονίσει πως “η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ είναι παράδειγμα προς μίμηση”. “Ζητώ από όλους να κάνουν λίγη υπομονή. Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα οδηγήσει στη μείωση της θνητότητας, στη μείωση των βαρέως νοσούντων, στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ και άρα σε σταδιακή επαναφορά σε μία κανονική ζωή”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Έκκληση για ακόμα λίγη υπομονή – Το “παραθυράκι” για το… Πάσχα

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή, για να “κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας”, έκανε από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

“Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας. Κάντε ακόμα λίγο υπομονή, κρατηθείτε στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Όλοι είμαστε κουρασμένοι. Δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown, ούτε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο το οποίο θα μας βγάλει στο φως του ηλίου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορούμε να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε πως “το ΕΣΥ κατάφερε να αντεπεξέλθει και στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας”.

Κικίλιας και Κοτανίδου για την άρση του lockdown – Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης, με τον Βασίλη Κικίλια και την Αναστασία Κοτανίδου να καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι “προβλέψεις δεν γίνονται” για να επαναλάβει πως υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των επιδημιολογικών στοιχείων και δεδομένων. “Πάμε βήμα-βήμα σε αυτή την τεράστια προσπάθεια αναλογιζόμενοι και τις ανάγκες και την πίεση της ελληνικής κοινωνίας και της μέσης ελληνικής οικογένειας”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι “η ιεράρχηση είναι να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε και παράλληλα -νομίζω ο εμβολιασμός θα βοηθήσει σε αυτό καίρια αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας – να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διαβεβαίωσε ότι “το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Δυστυχώς πολλές φορές τα νούμερα που έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα”, είπε η κ. Κοτανίδου. Εξήγησε ότι είναι συνεχείς οι τηλεδιασκέψεις αυτή την εβδομάδα, “με στόχο μέχρι την Παρασκευή να δούμε αν υπάρχει κάποια δυνατότητα έστω μία χαραμάδα, κάτι να πούμε ότι θα δώσουμε επιπλέον” και σχολίασε με νόημα ότι “παρά την ελπίδα όμως τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα”. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, τόνισε η κ. Κοτανίδου, παραπέμποντας στη συνεδρίαση των ειδικών την προσεχή Παρασκευή.

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα, γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ έχουμε lockdown. Επανέλαβε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα έχει σχέση με τα όσα συνέβησαν πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν είναι μία ευθεία γραμμή. Συμβαίνουν τα γεγονότα δύο εβδομάδες πριν… Αυτή η αλληλουχία δικαιολογεί αυτή την αύξηση”. Εξήγησε στη συνέχεια πως υπήρχαν επιμέρους θέματα, “που προκύπτουν πάντα τους χειμερινούς μήνες” και αναφέρθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και ειδικά την Αττική, “υπάρχουν οι συμπολίτες μας που δεν προσέχουν, υπήρξαν και οι πορείες με διάφορα αιτήματα και για διάφορους λόγους. Καταλαβαίνετε ότι ως υπουργός Υγείας έχω επανειλημμένως πει ότι αυτά πάντα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε και τον παράγοντα της κινητικότητας.

1.913 νέα κρούσματα, στο “κόκκινο” η Αττική – 357 οι διασωληνωμένοι – 28 νεκροί σε 24 ώρες

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 1.913 νέες μολύνσεις (έναντι 2.147 χθες).

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή, 357 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, όσοι ακριβώς και την Τρίτη.

Σε ένα 24ωρο, 28 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοίού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να έχει ανέλθει σε 6.371.

Σημειώνεται ότι το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 (95%Crl: 0.21-1.70).

Επίσης, την εβδομάδα 15 – 21 Φεβρουαρίου (Iso Week 07) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.40% σε σύνολο 124.268 RT-PCR και 106.623 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊούπου ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, καθώς για άλλη μια μέρα παρατηρείται πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στη χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 1.913 νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.904 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα. Στην Αττική καταγράφονται 869 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 200 και στην Αχαΐα 98.

Προβληματική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια με 54 κρούσματα, στο Ηράκλειο με 43, στη Λάρισα με 47 και στην Αρκαδία με 28, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφονται 36 κρούσματα και στη Φθιώτιδα 45.

Τι δείχνουν τα λύματα για Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες πέντε περιοχές – Πού σημειώθηκε “έκρηξη” 
Τα στοιχεία για το ιικό φορτίο που εντοπίστηκε σε επτά περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Αττικής και η Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ στη σημερινή έκθεση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για αναλύσεις που έγιναν την περίοδο 15-21 Φεβρουαρίου, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Με εξαίρεση την Αττική και τον Βόλο, όπου καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στις υπόλοιπες περιοχές παρουσιάστηκε αύξηση, που φτάνει έως και το +265% στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ανακοίνωση από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων:

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως αναφέρονται παρακάτω, και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστό μέσης εβδομαδιαίας μεταβολής στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021

 

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την Αττική όμως να διατηρεί υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου.

Σημ.: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών, δηλαδή ως προς τη ροή του αποχετευτικού δικτύου και τον πραγματικό πληθυσμό που εξυπηρετείται από το εκάστοτε δίκτυο όταν λαμβάνονται τα δείγματα και οι μετρήσεις.

 

   

enikos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ