AstraZeneca: Είναι στη σύμβαση – Δεσμεύεται για παραγωγή και διανομή 300 εκ. εμβολίων εντός ΕΕ

Είναι ενσωματωμένο στο συμβόλαιο το ότι η AstraZeneca δεσμεύθηκε να ξεκινήσει την παραγωγή προ της αδειοδότησης του ΕΜΑ, τόνισε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος επεσήμανε ότι στη σελίδα 2 η AstraZeneca υπέγραψε πως,έχει επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής της ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή παγκόσμιων κλινικών δοκιμών για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διαθεσιμότητα του εμβολίου, το συντομότερο δυνατό

Επιπλέον ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ερμηνεία της AstraZeneca για τη βέλτιστη λογική προσπάθεια είναι διαφορετική από αυτή της Κομισιόν. 

Σε γενικές γραμμές είναι σαφές ότι η Σύμβαση διέπεται από το βελγικό δίκαιο με τη βελγική δικαιοδοσία.

Η κρίσιμη υποχρέωση φαίνεται να προκύπτει σύμφωνα με τη ρήτρα 5 (Κατασκευή και προμήθεια). Υπό τη ρήτρα 5.1, η AZ υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις “Καλύτερες λογικές προσπάθειες” για την κατασκευή των “αρχικών δόσεων της Ευρώπης” εντός της ΕΕ.

Οι αρχικές δόσεις της Ευρώπης ορίζονται στο αιτιολογικό της σύμβασης ως “300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου … για διανομή εντός της ΕΕ”.

Σύμφωνα με το άρθρο 5.4, η AstraZeneca υποχρεούται επίσης να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες προσπάθειες για την κατασκευή του εμβολίου σε τοποθεσίες που βρίσκονται εντός της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχει επιπλέον εγγύηση στη ρήτρα 13.1 “e” ότι δεν υπάρχει συμβατική σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της AZ προς οποιονδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια, η AstraZeneca δεν μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιήσει τις υποχρεώσεις της στο προς το Ηνωμένο Βασίλειο ως δικαιολογία για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της βάσει της παρούσας σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση της ΕΕ είναι, όχι να φτάσει στα δικαστήρια, αλλά να λάβει τις δόσεις. “Η προσφυγή δεν θα μας εξασφαλίσει οποσδήποτε τις δόσεις”. “Δεν είμαστε ακόμα εκεί”.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ