Πόλεμος των εμβολίων: Οι δεσμεύσεις και οι απειλές. Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα μαχαίρια με φαρμακευτικές εταιρείες που ανέλαβαν την παρασκευή των εμβολίων κατά της covid-19 αλλά ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής τους και της παράδοσης των προμηθειών.

Πριν από λίγες μέρες ήταν η Pfizer που ανακοίνωνε καθυστερήσεις στις παραδόσεις της στην Ευρώπη, και ακολούθησε η AstraZeneca.

Μετά την αποτυχία της φαρμακευτικής να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον λόγο που τα εμβόλια που υποσχέθηκε δεν θα παραδοθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί τώρα να μπλοκάρει οποιαδήποτε εξαγωγή εμβολίου σε χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως η Βρετανία δηλαδή.

Ανοίγει έτσι ακόμα ένα μέτωπο, με το Λονδίνο να προειδοποιεί πως δεν είναι λύση ο «εμβολιαστικός εθνικισμός».

Τα νέα σχέδια παραδόσεων της AstraZeneca κρίθηκαν «απαράδεκτα», μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση της Κομισιόν την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν σημαντικά λιγότερες παρτίδες του εμβολίου για την Ε.Ε.

Η Ένωση περίμενε 100 εκατ. δόσεις στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Τώρα εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι θα πάρει μόλις τη μισή ποσότητα, παρά τις τεράστιες προπαραγγελίες που έκανε η Ε.Ε. πριν πάρει έγκριση το σκεύασμα από τον ρυθμιστικό φορέα της Ευρώπης.

Η Βρετανία προειδοποιεί κατά του «εμβολιαστικού εθνικισμού»

Διαβεβαιώσεις πως η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, και προειδοποίησε κατά «του εμβολιαστικού εθνικισμού», μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

«Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν (εμβόλια) στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε αναφερόμενος στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, τα εμβόλια της οποίας που παρέχονται στη Βρετανία παράγονται στο Βέλγιο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», εκτίμησε ο Ζαχάουι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής» τόνισε.

Το τηλεφώνημα που δεν πήγε και τόσο καλά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το τηλεφώνημα που αντάλλαξαν τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόνο φιλικό δεν ήταν.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε στον CEO της AstraZeneca τις συμβατικές υποχρεώσεις του, με την ευρωπαϊκή υγειονομική επιτροπή να αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο ως το τέλος της βδομάδας.

Από το Νταβός της Ελβετίας, η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε και πάλι αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες, καλώντας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο.

Την ίδια ώρα, η ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της AstraZeneca, προειδοποιώντας πως οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικές.

Μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχους της εταιρίας, η Κυριακίδου έγραψε στο Twitter: «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε δυσαρέσκεια από την έλλειψη καθαρότητας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις».

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Κι όλα αυτά με την Κομισιόν να δέχεται ήδη τη σφοδρή κριτική για τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος. Σε σχέση πάντα με τα νούμερα της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Η Κυριακίδου δήλωσε επίσης πως οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει να ενημερώνονται για κάθε εξαγωγή εμβολίου από ευρωπαϊκό έδαφος, περιλαμβανομένου και του εμβολίου της Pfizer. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας τόνισε πως το Βερολίνο υποστηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν.

Η Ε.Ε. έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων για τον κορονοϊό 2,7 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ των περιορισμών

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η Σουηδία σταματά τις πληρωμές

Ένα ακόμα «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τα εμβόλια του κορονοϊού γράφεται αυτή τη φορά στη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, όπως γράφει σήμερα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Σουηδία ζητεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.

«Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται» δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.

Η Pfizer Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρεώσει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι 6 δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή» δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που πρόκειται αυτήν την εβδομάδα να αποφανθεί επί του αιτήματος της εταιρείας AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της για την Covid-19, θα εξετάσει «όλα τα δεδομένα» για την αποτελεσματικότητά του και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» μόνο για μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Τη δήλωση αυτή έκανε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής AstraZeneca αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι δυστοκίες των φαρμακευτικών στις παραδόσεις των εμβολίων αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον προγραμματισμό της, εξηγώντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται απόλυτα από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, καθημερινά ξεπερνάμε τους 17.000 εμβολιασμούς και εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με έμφαση στις ευπαθείς και ευάλωτες στον ιό ομάδες.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί 195.783 πολίτες, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών», προσθέτοντας ότι ασκείται πίεση και από την ελληνική κυβέρνηση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, την άμεση ανάγκη να περιληφθούν στις λίστες προτεραιότητας για εμβολιασμό τονίζουν εργαζόμενοι σε μία σειρά από κλάδους, όπως στην καθαριότητα, τις μεταφορές και στα εφοδιαστικά καταστήματα.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους πρώτης γραμμής που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και συνεπώς χρειάζονται ασπίδα προστασίας. Το σχέδιο προτεραιοποίησης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Επιτροπή Εμβολιασμών και αυτό γιατί βρίσκεται υπό διαρκή επεξεργασία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα εισακουστούν οι κλάδοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω υπερέκθεσης στον ιό.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην επίσημη ενημέρωση από τον Μάριο Θεμιστοκλέους αναμένονται τα εξής:

Pfizer/Biontech: 815.000 δόσεις τέλη Φεβρουαρίου – και 1.415.000 δόσεις θα έχουμε στα τέλη Μαρτίου

Moderna: περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Astrazeneca: αναμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ