Ποιες γιορτινές τροφές επηρεάζουν τη χοληστερίνη – Τι πρέπει να προσέξουμε

Μέρες που είναι όλοι το ρίχνουμε έξω όσον αφορά στο φαγητό, ακόμα και αν γενικά προσέχουμε τη χοληστερίνη μας. Για να αποφύγουμε τα προβλήματα όμως, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης συνιστά:

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, χοιρινό, γαλοπούλα, αλλαντικά, τυριά, αλκοόλ και πολλά άλλα συνθέτουν το διατροφικό παζλ των εορτών. Κάποιοι λένε ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος» με το να φάμε λίγο παραπάνω. Και να πάρουμε ένα-δυο κιλάκια… θα τα μαζέψουμε μετά. Ωστόσο, για κάποιους η σωστή διατροφή είναι θέμα υγείας και αυτοί θα πρέπει να προσέξουν λίγο παραπάνω. Μια τέτοια κατηγορία είναι και τα άτομα με καρδιακά προβλήματα και υψηλή χοληστερόλη. Αυτά τα άτομα, λοιπόν, πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά που καταναλώνονται κατά την περίοδο των εορτών είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, αν έχετε λίγο «τσιμπημένη» χοληστερόλη, ακολουθήστε κάποιες πρακτικές συμβουλές, για να μην την δείτε να απογειώνεται:

1. Προτιμάτε το μελομακάρονο από τον κουραμπιέ ή άλλα γλυκά με σοκολάτα.

2. Προτιμάτε λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, αντί για κόκκινα όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι.

3. Αφαιρείτε την πέτσα ή το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα του κρέατος ή του κοτόπουλου.

4. Αν φτιάχνετε γέμιση για γαλοπούλα, αποφύγετε τον κιμά και τα συκωτάκια και βάλτε μέσα πολλά λαχανικά και ξηρούς καρπούς (όπως σταφίδες, κάστανο και κουκουνάρι).

5. Αποφύγετε το μαγείρεμα με βούτυρο και προτιμάτε ελαιόλαδο.

6. Αποφύγετε τα σκληρά κίτρινα τυριά και προτιμήστε πιο άπαχα, κατά προτίμηση λευκά τυριά.

7. Τρώτε άφθονη σαλάτα με τα γεύματα σας.

8. Μην παραλείπετε τα φρούτα. Έχετε ένα ως δεκατιανό και ένα το απόγευμα.

Μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές, που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη χοληστερίνη σας και μέσα στη διατροφική απελευθέρωση των εορτών.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ