Μπορέλ για διερευνητικές: Σημαντικό βήμα προς την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας

Σημαντικό βήμα προς την επαναπροσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, που ξεκίνησαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ τόνισε ότι η σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS παρέχει την κατάλληλη βάση, καθώς, όπως είπε, “μιλάμε για την τήρηση του διεθνούς δικαίου” και “αυτή αποτελεί κομμάτι του διεθνούς δικαίου”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού και σημείωσε την πρόθεση της ΕΕ να παραστεί στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής όπως έκανε και στο παρελθόν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συνεχίσει την προετοιμασία της έκθεσης που του έχει αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένων των προβλέψεων επί κυρώσεων επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες με ορίζοντα το Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ο Ζ.Μπορρέλ ενημέρωσε τους 27 για την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στο πλαίσιο της εντολής του Δεκεμβρίου.

“Όλα τα εξετάζουμε με βάση το πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε ο Μπορρέλ. Το Συμβούλιο

Ο Ύπατος εξήγησε ότι η σχετική λίστα κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά “δεν έχει μπει στην άκρη” και “η εργασία συνεχίζεται”.

Τόνισε ότι σε σχέση με την επίσκεψη Τσαβούσογλου “το μήνυμα ήταν αμοιβαίο”, “ούτε άκουγα μόνο, ούτε άκουγε μόνο αυτός”. Είπε ότι “τα εξετάσαμε όλα, όσα δημιούργησαν προβλήματα” και

“συμφωνήσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες” με στόχο “καλύτερη γειτονία και κατανόηση”.

Σημείωσε ακόμα ότι “οι ενοχλήσεις που δηλητηρίαζαν” τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, έχουν απομακρυνθεί: “δεν έχουμε τουρκικά πλοία, δεν έχουμε γεωτρήσεις”, ανέφερε και δήλωσε ότι

“πρέπει να διατηρήσουμε το momentum και να το αξιοποιήσουμε για να βρούμε λύσεις”.

Σημείωσε ακόμα ότι οι διερευνητικές με την Ελλάδα ξεκίνησαν, και μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται συζητήσεις για το κυπριακό.

Όπως είπε “πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική”, “όλα ήταν δύσκολα το 2020, στην Κύπρο, στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”.

Θετικά αποτίμησε την έναρξη των συνομιλιών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλλ ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες και αναμένεται να θέσει το θέμα Ναβάλνι.

Ο Ζ.Μπορρέλ θα βρεθεί στη Μόσχα την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Υπουργοί χαρακτήρισαν απαράδεκτη η σύλληψη Ναβάλνι, αλλά και τις συλλήψεις των διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο και κάλεσαν για την απελευθέρωσή τους.

Τέλος, για μια “καλή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια σχετικά με το εμπόριο, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις της ΕΕ”, έκανε λόγο  ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις. Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν εξετάζει όλες τις επιλογές που διέπουν την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να διατηρήσει τα συμφέροντα της ΕΕ σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ