Κορονοϊός: Ποια χώρα που αποφάσισε να εμβολιάσει πρώτα τους νέους

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, η κυβέρνησή της Ινδονησίας αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους νέους όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Αφού εμβολιάσει φυσικά πρώτα όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, η Ινδονησία θα προχωρήσει με τον εμβολιασμό όσων είναι 18-59 ετών.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, υπήρξε το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε στην Ινδονησία, σε ηλικία 59 ετών.

Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος Ma’ruf Amin δεν πρόκειται να εμβολιαστεί σύντομα, καθώς, στην ηλικία των 77, κρίνεται υπερβολικά γηραιός για να συμπεριληφθεί στο «πρώτο κύμα».

Η λογική της πολιτικής της Ινδονησίας έγκειται στην εκτίμηση ότι οι νεότεροι άνθρωποι που «βγαίνουν περισσότερο από το σπίτι, δουλεύουν και επιστρέφουν το βράδυ στις οικογένειές τους» συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άλλους και για τον εαυτό τους.

«Στόχος μας είναι να προστατευτούν όσοι είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό», είπε ο λοιμωξιολόγος Amin Soebandrio, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση της Ινδονησίας, το 80% των κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα αφορά τον εργαζόμενο πληθυσμό.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους της Ινδονησίας, μεγάλο ποσοστό τους μένει στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά και άλλα νεότερα μέλη της οικογένειάς του.

Επομένως, η κυβέρνηση θεωρεί πως αν οι νέοι ενός νοικοκυριού είναι προστατευμένοι, μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσουν και οι μεγαλύτεροι.

Εκτός αυτών των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη, ο εμβολιασμός των εργαζομένων αποσκοπεί βέβαια και στην ανακούφιση της οικονομίας, καθώς περισσότεροι θα επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους πιο νωρίς.

Επιστήμονες από χώρες της Δύσης αντέδρασαν με ενδιαφέρον στην είδηση.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρακτικής, οι ειδικοί δεν κρίνουν παράλογο το να προσαρμόζεται η εμβολιαστική πολιτική στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας.

Στο εσωτερικό της Ινδονησίας, πολλοί ειδικοί διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού και την εν γένει στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση.

Η Ινδονησία, η οποία αποτελεί την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 275.072.006 κατοίκους, έχει καταγράψει 858.043 κρούσματα και 24.951 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες θεωρούν ότι για την αποσυμφόρηση, πρώτα απ’ όλα, του προβληματικού συστήματος υγείας, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρωταρχικά να εστιάσει στην εφαρμογή και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και όχι να βασίζεται στο εμβόλιο ως «πανάκεια», όπως την κατηγορούν.

Η Ινδονησία έχει παραγγείλει, προς το παρόν, 125 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac.

ΠΗΓΗ: BBC 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ