Καμπανάκι Παπαευαγγέλου – Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών

Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία είναι μαζί με τον  Νίκο Χαρδαλιά, ο Γκίκας  Μαγιορκίνης και η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου. «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας«, συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

 Και ενώ «αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών», σύμφωνα με την καθηγήτρια, προβληματίζει «η μείωση, κατά δύο έτη, της ηλικίας των κρουσμάτων» το τελευταίο διάστημα, όπως και η αυξημένη «επίπτωση της επιδημίας σε νεαρές ηλικίες, λόγω της κινητικότητας αυτής της ομάδας την περίοδο των γιορτών».

Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο, κατά 20 – 25 % από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά, όπως επεσήμανε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών. Οι ασθενείς στην πρωτεύουσα αγγίζουν τους 550, αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό αυτό να συνεπάγεται αύξηση και στις εισαγωγές στη ΜΕΘ, ανέφερε, η οποία ακολουθεί 7 – 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες. 

Ο αντίστοιχος δείκτης (εισαγωγές) σε πανελλαδική κλίμακα εμφανίζει μείωση, αλλά όχι σημαντική, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 60% ανά την επικράτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο «να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών, καθώς αν εμφανιστεί έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, ενώ έχουμε υψηλή διασπορά και πίεση στις ΜΕΘ, γρήγορα θα επανέλθουμε στην εικόνα Νοέμβριου».

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, όπως δήλωσε η ίδια, «η ιστορία θα τραβήξει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ