Κακοκαιρία με βροχές και ισχυρούς άνεμους πλήττει τη χώρα – 169 κλήσης στην Πυροσβεστική

 Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί έως τώρα 169 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

 Συγκεκριμένα:

Στην Αττική δέχθηκε 69 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 36 κοπές δέντρων, 7 αντλήσεις υδάτων, 5 αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, κυρίως στις περιοχές, Χαϊδάρι, Φυλή, Αχαρνές, Χαλάνδρι και Διόνυσο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στον δήμο Σερρών, δέχθηκε 100 κλήσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 29 αντλήσεις υδάτων και 19 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο στις περιοχές, Αχινός, Ν. Σκοπός, Ν. Σούλι, Μαυροθάλασσα και Τράγιλο. Στη Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιηθεί δύο αντλήσεις υδάτων και μια απομάκρυνση ηλικιωμένου ατόμου σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Σέρρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Εμμανουήλ Παππἀ και Βισαλτίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές επιχειρήσεις αλλά και καταστήματα.

Η ένταση της βροχής που ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το πρωί ήταν τόσο μεγάλη που σε ορισμένες περιοχές το νερό έφτασε μέχρι και τα 50 εκατοστά, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Από το μεσημέρι και μετά τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων και της αντιπεριφέρειας Σερρών κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς πολλά κομβικά σημεία πλημμύρισαν, λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων, και είναι αδύνατη η διέλευση κάθε είδους τροχοφόρου.

Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι παρά την πρωτοφανή ένταση της βροχής ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ούτε έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα, ωστόσο οι καταστροφές που έχουν υποστεί αγροτικές εκτάσεις και γεωργικές επιχειρήσεις όπως θερμοκήπια και συσκευαστήρια είναι πολύ μεγάλες. Στις περιοχές της Μαυρολεύκης και της Ευκαρπίας, μετά τον ποταμό Στρυμόνα, η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων καθώς έχουν υπερχειλίσει οι χείμαρροι της περιοχής με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι απροσπέλαστοι.

Από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση κινδύνεψαν τα ζώα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών στο δήμο Εμμανουήλ Παππά και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με βάρκες για την ασφαλή μεταφορά των αλόγων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από νωρίς αύριο το πρωί συνεργεία των δήμων αλλά και της αντιπεριφέρειας θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ