Η Αττική κρίνει το άνοιγμα των σχολείων – Ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων που θα εκτιμήσουν τα επισημιολογικά δεδομένα τόσο για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας όσο και για άλλες περιοχές που εμφανίοζνται επιβαρυμένες.

Αν η Αττική θεωρηθεί «κόκκινη» περιοχή, τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν όπως είναι προγραμματισμένο την 1η Φεβρουαρίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του MEGA, η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να ενταχθεί η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές, με αποτέλεσμα να ισχύσουν αυξημένοι περιορισμοί και το lockdown να είναι αυστηρότερο.

 

Το στίγμα έδωσε και ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του Υπουργικού όπου περιέγραψε μέτρα ακορντεόν ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση λοιμωξιολόγοι.

Ένα βήμα πριν μπει στην κόκκινη ζώνη των μέτρων και πει αντίο στην όποια χαλάρωση είναι η Αττική, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται. Από τα 5324 ενεργά κρούσματα τα 2374 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Το κέντρο την Αθήνας, τα Βόρεια προάστια, ο ανατολικός τομέας αλλά και τα δυτικά προάστια σιγοβράζουν.

Αν η Αττική περάσει την κόκκινη γραμμή τα πάντα θα αλλάξουν αρχής γενομένης από τα σχολεία, καθώς το άνοιγμα των Λυκείων θα πάει τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα συμπαρασείροντας πιθανόν και τα Γυμνάσια.

Αυτό δεν επηρεάζει τα δημοτικά, στα οποία έχουν εντοπιστεί 184 κρούσματα, τα 71 στην Αττική.

Οι απολυμάνσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια άρχισαν…Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς είναι πιθανόν το κουδούνι για τους έφηβους να μην χτυπήσει στις κόκκινες περιοχές.

Αυτομάτως όμως κι άλλα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι όπως η επαναφορά του click away, ενώ αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί τότε είναι πιθανόν να υπάρξει και απογόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα. Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι λιανεμπόριο και λύκεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Η μεγάλη αγωνία είναι το σύστημα υγείας, με το 63% των κλινών ΜΕΘ κατειλημμένες στην Αττική και το 50% στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή άλλες 22 περιοχές εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίου με τη Μαγνησία την Εύβοια και την Αχαία να φλερτάρουν με το κόκκινο. Ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιου, μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ