Διερευνητικές – ΕΕ: Πιθανότητα η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας

«Σήμερα ξεκίνησε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ένα πολύ σημαντικό βήμα, και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) παρέχει ένα σημαντικό πλαίσιο για την επίλυση των θαλασσίων διαφορών». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στο ζήτημα των ευρω – τουρκικών σχέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να βρουν μια επικοινωνιακή φόρμουλα που θα κατάφερνε να κρύψει τις μεγάλες αποκλίσεις ως το προς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ απέναντι σε καθεστώτα όπως αυτό της Μόσχας και της Άγκυρας, αναφέρει το protothema.gr.

«Οι πιθανές κυρώσεις σε Ρωσία και Τουρκία δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, αλλά δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποτελεί ακόμα πιθανότητα […] Δεν υπάρχουν πλέον τα τουρκικά ερευνητικά πλοία και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές (σ.σ δηλαδή ΕΕ και Τουρκία) να διατηρήσουμε αυτό το θετικό momentum», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Ο Μπορέλ αναμένεται επίσης να επισκεφθεί άμεσα τη Μόσχα (στις 4 – 6 Φεβρουαρίου) για να συζητήσει με τις ρωσικές αρχές τις εξελίξεις μετά την φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάνλι.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ