Ασφυκτικές πιέσεις στην AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων που παρήγγειλε η ΕΕ

Η Κομισιόν, δια των εκπροσώπων της Έρικ Μάμερ και Στέφαν Ντε Κέισμακερ, διευκρίνισε σήμερα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την AstraZeneca για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις παραδόσεις εμβολίων της εταιρείας στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι το κλίμα στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής ήταν εποικοδομητικό και αναζητείται λύση για την εκτέλεση της παραγγελία, παρουσία του CEO της εταιρείας Πασκάλ Σοριό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αναμένει να λάβει δόσεις από όλα τα εργοστάσια της AstraZeneca που αναφέρονται στη σύμβασή της με την ΕΕ ως τόποι παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 2 εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ εκτιμά ότι δεν υπάρχει συμβατική διαφοροποίηση των 4 εργοστασίων σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που η εταιρεία ερμήνευσε αρχικά διαφορετικά.

Επιπλέον ανακοινώνει ότι έχει επικοινωνήσει με την AstraZeneca και ενημερώνοντάς την για την πρόθεσή της να δημοσιεύσει τη σύμβαση και βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτούς.

Σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, η Κομισιόν δια των δυο εκπροσώπων αρνήθηκε παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις να επιβεβαιώσει ότι συνέστησε στις βελγικές αρχές έλεγχο του εργοστασίου στο Βέλγιο σε σχέση με τα προβλήματα παραγωγής.

Χθες, κοινοτική αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες είχε αναφέρει: “εναπόκειται στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η μονάδα παραγωγής να διενεργήσει την επιθεώρηση, οπότε συζητήσαμε αυτό το θέμα με τους Βέλγους συναδέλφους μας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Θέλουμε να δούμε αν αυτό που μας λένε είναι σωστό ή όχι. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τις βελγικές αρχές για την προσπάθεια αυτή”.

Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) σκοπεύει να πραγματοποιήσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη για την ενδεχόμενη άδεια (CMA) του εμβολίου της AstraZeneca, αν τα δεδομένα είναι “επαρκή και ολοκληρωμένα” όπως ανακοίνωσε.

Νωρίτερα η Έμερ Κουκ, επικεφαλής του οργανισμού είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για έγκριση χρήσης μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών εμβολίων, η Κομισιόν δια των εκπροσώπων της ξεκαθαρίζει ότι αυτός σε καμία περίπτωση δε θα αφορά απαγόρευση ή περιορισμό εξαγωγών.

Έλεγχος από τον Βελγικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων στο εργοστάσιο της AstraZeneca στο Σενέφε

Κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν, ο Βελγικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FAMHP) διενήργησε επιθεώρηση στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Σενέφε (Αϊνό, Βαλλονία), για το οποίο η εταιρεία είχε επικαλεσθεί προβλήματα παραγωγής, αναφέρει η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standard.

 Ηεπιθεώρηση κατά τον FAMHP γίνεται σε συνεργασία με την AstraZeneca και θα συνταχθεί σχετική αναφορά.

Η εφημερίδα επικαλείται επιβεβαίωση του εκπροσώπου του Υπουργού Υγείας Frank Vandenbroucke. “Κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν, ο Υπουργός Υγείας Vandenbroucke ανέθεσε στον FAMHP να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στο εργοστάσιο Novasep. Ο στόχος είναι να πιστοποιήσουμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στο εργοστάσιο του Βελγίου”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “η επιθεώρηση διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες”, “έτσι ώστε να διενεργείται με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα”, κατά τον εκπρόσωπος του Vandenbroucke. “Οι Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία.” Όπως σημειώνεται “συντάσσεται μια έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και η σύνταξή της μπορεί να διαρκέσει σίγουρα μερικές ημέρες”.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ