Οι τρεις που έβγαλαν δισεκατομμύρια από τον κορονοϊό

Μπορεί η πανδημία να έχει επιφέρει πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την πλειονότητα των επαγγελματικών κλάδων ανά τον κόσμο όμως σύμφωνα με το Forbes γιατροί και επιστήμονες είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εκτοξεύονται τον τελευταίο χρόνο.

Η πλεινότητά τους προέρχεται μάλιστα από την Κίνα, εκεί που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στα τέλη του 2019 και αρκετοί είναι άνθρωποι που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό, μέσα στις προσπάθειες για αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Ugur Sahin, είναι ο γιατρός που πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες καθώς είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο Sahin έχει πλέον περιουσία 4,2 δισεκατομμυρίων.

Η Γουάν Λίπινγ έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στον Καναδά μέσα στο τελευταιό έτος καθώς η περιουσία της φτάνει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το χρυσό διαζύγιό της τον Ιούνιο από τον ιδιοκτήτη της κινεζικής φαρμακευτικής Shenzhen Kangtai Biological Products της χάρισε το 24% των μετοχών της εταιρείας η οποία επίσης δραστηριοποιείται αναζητώντας εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

O γαλλικής καταγωγής Stephane Bancel, CEO της αμερικανικής Moderna, έχει πλέον περιουσία 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2011 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Moderna που έγινε η δεύτερη εταιρεια της οποίας εγκρίθηκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊο. Ήδη η διανομή του εμβολίου έχει ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην λίστα συγκαταλέγονται επίσης ο καθηγητής ανοσολογίας της Moderna Τίμοθι Σπρίνγκερ με περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, βασικός επενδυτής της εταιρείας με περιουσία 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων πλεόν.

Μεταξύ των όσων είδαν την περιουσία τους να εκτοξεύεται είναι και ο Hu Kun, πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας Contec Medical Systems. Εγινε δισεκατομμυριούχος μέσα στη χρονιά που πέρασε με την συνολική του περιουσία να φτάνει τα 3,9 δισεκατομμύρια. Η εταιρεία του κατασκευάζει μια σειρά ιατρικών προϊόντων για νοσοκομεία όπως στηθοσκόπια και συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.

Δισεκατομμυριούχος έγινε ακόμα και ο Sergio Stevanato, αφεντικό της ιταλικής Stevanato Group, που φτιάχνει τα φιαλίδια για περισσότερα από 40 εμβόλια του κορονοϊού. Έχει σήμερα στα χέρια του 1,8 δισ. δολάρια.

Αν και στις πρώτες θέσεις των δισεκατομμυριούχων βρίσκονται επιχειρηματίες και επιστήμονες από την Ευρώπη οι 28 από τους 50 νέους δισεκατομμυριούχους που φιλοξενούνται στην λίστα του Forbes προέρχονται από την Κίνα.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ