Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη του ιού – Τι απαντούν Έλληνες επιστήμονες
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη την με την εμφάνιση της μετάλλαξης του κορονοιού, ενόψει μάλιστα και της ευρωπαϊκής έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον ιό και την έναρξη του εμβολιασμού στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Βρετανία, όπου και ανακαλύφθηκε η μετάλλαξη βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν την σύνδεση τους από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη κατάσταση στα βρετανικά αεροδρόμια να είναι πρωτοφανείς καθώς ακυρώθηκε η πλειονότητα των πτήσεων προς ευρωπαϊκές πόλεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή εμπνέει ανησυχία και στην Ελλάδα, με ειδικούς και επιστήμονες να εκφράζουν τις απόψεις τους για το κατά πόσο κινδυνεύει η χώρα από τη μετάλλαξη αλλά και τι σημαίνει αυτή για το εμβόλιο, τα τεστ και το πρόγραμμα εμβολιασμού που αναμένεται να ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα.
Δημόπουλος: Η μετάλλαξη δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού
Καθησυχαστικός για το ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού, ήταν ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του OPEN TV.
Ο κ. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως “Ο κορονοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα”, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.
Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις
“Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον”, είπε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: “Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια”. Παράλληλα, τόνισε πως “το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας θα κρατήσει πολλούς μήνες”.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις γιορτές και πώς αυτές θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο Θάνος Δημόπουλος δεν απέκλεισε μικρή χαλάρωση των μέτρων κατά του ιού σε περίπτωση που δεν υπάρξει έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.
Βασιλακόπουλος: Πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορονοϊού
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , υποστήριξε ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, να υπάρχει και στην Ελλάδα. “Το νέο στέλεχος έχει φύγει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. και πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ωστόσο δε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού. “Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. “Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό”.
Τι σημαίνει για τα εμβόλια και τα τεστ η μετάλλαξη του κορονοϊού
Ο κ. Βασιλακόπουλος, τόνισε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ότι “δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης”. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόςδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι “τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης”.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι “τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά” και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. “Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.
Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι “όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι ήλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση”.
Αρκουμανέας: Η μετάλλαξη του κορονοϊού δεν επηρεάζει τα εμβόλια και τα τεστ
Το νέο στέλεχος του κορονοϊού δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των τεστ και των εμβολίων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών και επιστημόνων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Μιλώντας στον “ΣΚΑΪ 100.3”, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι και τα rapid tests ανιχνεύουν αποτελεσματικά το νέο στέλεχος του κορονοϊού.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού δήλωσε χαρακτηριστικά πως “όλα τα είχαμε με τον κορονοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα”, ανέφερε ο κ. Γώγος.
Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξέφρασε διαφορετική άποψη από όσους τοποθετήθηκαν για το κατά πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου το νέο στέλεχος του ιού τονίζοντας πως “οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.
thetoc