Κιμ Κι-Ντουκ: Πέθανε από κορονοϊό ο σπουδαίος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβριού 2020, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ. 

Ο Κι Ντουκ, που ήταν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της Νότιας Κορέας, πέθανε στη Ρίγα σε ηλικία 59 ετών από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στη Λετονία, με σκοπό ν’ αγοράσει ένα σπίτι και να πάρει άδεια παραμονής. Την είδηση του θανάτου του Κι-Ντουκ επιβεβαίωσε η διερμηνέας, Ντάρια Κρουτόβα.

Ο Κιμ Κι-Ντουκ χάρισε στον κινηματογραφικό κοινό αριστουργηματικές ταινίες, όπως το «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη» (2003), το «Ολομόναχοι Μαζί» (2004), «Το Νησί» (1999), η «Pieta» (2012), που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, «Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο» (2004), «Το Δίχτυ» (2016), το «Bad Guy» (2001), «To Τόξο» (2005), όπως και το «Moebius» 2013. Οι πρώτες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη ήταν το «Crocodile» και «Wild Animals».

Ο Κιμ είχε επισκεφτεί στο παρελθόν και την Ελλάδα, ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, όπου και είχε παραλάβει την τιμητική Χρυσή Αθηνά από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες, που ανέδειξε τον σύγχρονο ασιατικό κινηματογράφο. Ο Κιμ είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Samaria» και με το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών για το «Arirang».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ