Θρίλερ με τον γαμπρό του Ερντογάν – Είναι άφαντος και οι φήμες οργιάζουν

Άφαντος είναι ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που σχολιάζεται ιδιαιτέρως στα social media, με τις φήμες να οργιάζουν. Λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας ο Μπεράτ Αμπαϊράκ έχει χαθεί από προσώπου γης. Σύμφωνα με το ahvalnews.com, ο Αλμπαϊράκ έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τους έκλεισαν οι τουρκικές αρχές, και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Με τον Αλμπαϊράκ πάντως ελάχιστα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα, 40 ημέρες μετά την παραίτησή του.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Αλμπαϊράκ να έχει μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και ούτε δικαιολογεί την εξαφάνιση από τα social media. Άλλες φήμες τον θέλουν να έχει νοικιάσει συγκρότημα γραφείων στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το odatv, ο Αλμπαϊράκ εργάζεται σε εταιρεία – κολοσσό, στο Nakkaştepe της Κωνσταντινούπολης, ενώ ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Γκιουλέν εικάζουν ότι ίσως η εξαφάνισή του να έχει σχέση με ένα επεισόδιο που είχε ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας με έναν εκ των σωματοφυλάκων του, τον Αλί Ερντογάν, ο οποίος είναι και ξάδερφος του Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες, στο τουρκικό twitter το hashtag #BeratAlbayrakNerede, που σημαίνει “πού είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ”, είναι πολύ δημοφιλές, με την απουσία του Αλμπαϊράκ να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως.

Οι σχέσεις με την οικογένεια και τα σκάνδαλα

Τις τελευταίες ημέρες πριν από την παραίτησή του είχε γίνει γνωστό πως ο Μπ. Αλμπαϊράκ βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον μικρότερο γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ. Η οικογένεια Ερντογάν φαίνεται πως είχε αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι ο Μπεράτ προσπαθεί να παρακάμψει τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς εποφθαλμιά την εξουσία. Σε αυτό συνηγορούν μια σειρά από κινήσεις του ίδιου και της οικογένειάς του. Κατ’ αρχάς, ο αδελφός του, Σερχάτ, είναι επικεφαλής του ομίλου που ελέγχει τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Daily Sabah», η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και τον τελευταίο καιρό παίρνει σαφή θέση υπέρ του Μπεράτ. Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης θέλουν την οικογένεια Αλμπαϊράκ να έχει δεσμούς με την «Ομάδα Πελικάν» και τη μη κυβερνητική οργάνωση Bosphorus Center for Global Affairs, οι οποίες στηρίζουν την προώθηση του Μπεράτ στην εξουσία. Επιπλέον, ο 42χρονος Μπεράτ διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ από την κυβέρνηση γλιτώνει τον Τούρκο Πρόεδρο από ένα μεγάλο βάρος. Το όνομα του γαμπρού του εμπλέκεται σε αρκετά οικονομικά σκάνδαλα και είναι λογικό, από τη στιγμή που αλλάζει η ηγεσία στις ΗΠΑ, να θέλει να πάρει αποστάσεις. Ο Αλμπαϊράκ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και αυτή η «διπλωματία των γαμπρών» φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για το σκάνδαλο της Halkbank,της τουρκικής τράπεζας μέσω της οποίας φέρεται να γινόταν ξέπλυμα χρήματος για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η εμπλοκή του Αλμπαϊράκ ξεκινά από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Aktif Bank, που ανήκε στην Calik Holding, για «να διευκολυνθούν» ιρανικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που κανονικά δεν μπορούσαν να δέχονται συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αναμένεται να «σκάσουν» και άλλα οικονομικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον Αλμπαϊράκ τώρα που δεν έχει την εύνοια του πεθερού του. Αλλωστε, το όνομά του φιγουράρει ήδη στα γνωστά Panama Papers μαζί με άλλα πρόσωπα και οργανισμούς που χρησιμοποιούσαν παράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να κρύβουν ή να ξεπλένουν χρήματα.

enikos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ