Συναγερμός στην Κάλυμνο: Πώς ένα γλέντι προκάλεσε υπερμετάδοση του κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει για τις υγειονομικές Αρχές η επιδημιολογική εικόνα της Καλύμνου, καθώς στο νησί αποκαλύπτονται καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού με την τάση να είναι αυξητική, καθώς στην έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφονται μόνο την Τρίτη δέκα νέα κρούσματα.

Ανησυχία από τα 29 κρούσματα σε έξι μέρες

Η αρχή της διασποράς του κορωνοϊού στην Κάλυμνο έγινε στις 24 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε μια μόλυνση στο νησί. Ωστόσο όσο οι μέρες περνούσαν τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονταν με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην δημοτική αρχή που ξεκίνησε άμεσα να αναζητά για τον ασθενή «μηδέν».

Ενδεικτικά τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Κάλυμνο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν ως εξής:

24 Δεκεμβρίου: 1 κρούσμα κορωνοϊού

25 Δεκεμβρίου: 1 κρούσμα κορωνοϊού

26 Δεκεμβρίου: 3 κρούσματα κορωνοϊού

27 Δεκεμβρίου: 6 κρούσματα κορωνοϊού

28 Δεκεμβρίου: 8 κρούσματα κορωνοϊού

29 Δεκεμβρίου: 10 κρούσματα κορωνοϊού

Τα 29 κρούσματα μέσα σε έξι μόλις ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επαφή με τον δήμαρχο του νησιού, Δημήτρη Διακομιχάλη παρέχοντας οδηγίες προκειμένου η κατάσταση να μην επιδεινωθεί περισσότερο.

Ήπια συμπτώματα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όλα τα κρούσματα στην Κάλυμνο παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία, έχουν τεθεί σε απομόνωση και η κατάσταση της υγείας τους μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και στους κατοίκους της Καλύμνου να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.

Όπως λέει στο iefimerida.gr o κ. Διακομιχάλης «η άνοδος των κρουσμάτων προέκυψε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που σημαίνει εάν λάβουμε υπόψιν και την περίοδο επώασης ότι τα άτομα που προσβλήθηκαν είχαν εκτεθεί στον ιό 7 με 8 ημέρες νωρίτερα. Αυτό που μας προκαλεί αγωνία είναι να δούμε εάν υπάρχουν ορφανά κρούσματα για να ελέγξουμε τη διασπορά».

«Τα κρούσματα στο νησί κινούνται γύρω από 4 εστίες οι οποίες έχουν οικογενειακή ή φιλική σχέση. Σήμερα στο νησί έγιναν παραπάνω από 150 rapid tests και αναμένουμε τα αποτελέσματα», συνεχίζει ο δήμαρχος Καλύμνου προσθέτοντας πως η διαδικασία της ιχνηλάτησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως λέει ο κ. Διακομιχάλης αρκετοί είναι διστακτικοί, καθώς φοβούνται ότι θα στιγματιστούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία.

Το «σημείο μηδέν»

Φαίνεται ότι η εστία της υπερμετόδοσης αφορούσε μια οικογενειακή συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από εννέα άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο αρραβωνιάστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της μάζωξης πιθανολογείται ότι έγινε και πρόταση γάμου. Μάλιστα στη μια από τις τέσσερις εστίες κορωνοϊού στην Κάλυμνο υπήρξε και μια άφιξη από την Αθήνα που είχε βρεθεί θετική στον ιό και είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ωστόσο πλέον παραμένει σε αποπώνοση.

Την Τετάρτη ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη στην Κάλυμνο θα βρεθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον κορωνοϊό στους κατοίκους, με προτεραιότητα την περιοχή του Προδρόμου που έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα. Σημειώνεται ότι στην Κάλυμνο έχουν διαμορφωθεί τέσσερα δωμάτια αυξημένης φροντίδας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Πρόκειται για ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο το οποίο είναι αρκετά καλά οργανωμένο, ωστόσο επειδή δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ατόμων που νοσούν βαριά και χρειάζονται νοσηλεία», καταλήγει ο δήμαρχος Καλύμνου.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ