Πάνω από 200.000 τα συνολικά κρούσματα κορονοιού στην Πορτογαλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000 σήμερα ενώ οι νέες μολύνσεις κατέγραψαν ρεκόρ.

Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα και έως τουλάχιστον τις 23 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

«Όταν φθάσουμε στην κορύφωση της νόσου θα χρειαστούν εβδομάδες για να δούμε μια μείωση στις ανάγκες για νοσηλείες στα νοσοκομεία και περισσότερες εβδομάδες για να μειώσουμε τον αριθμό των νεκρών», τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.

Η Πορτογαλία των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους, ωστόσο οι μολύνσεις ανήλθαν το σε 6.653, τον υψηλότερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας.

Τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ένα νέο ρεκόρ 2.799 ασθενών Covid-19 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, με 388 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από τους 271 στην κορύφωσή τους, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορα, η Τεμίντο επισήμανε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού R είναι 1,1, σε σύγκριση με 1,26 τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι κάτοικοι σε σχεδόν 200 από τα 308 δημοτικά διαμερίσματα της Πορτογαλίας πρέπει να μένουν σπίτι μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί, ενώ για τις επόμενες 2 εβδομάδες βρίσκεται σε ισχύ ένα λοκντάουν, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το πρωί.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και περισσότερο κρίσιμη απ’ όσα βιώσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χθες το βράδυ. «Ο κανόνας είναι απλός: Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ